Сеара

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сеара
Ceará
Герб Прапор
Мапа Бразилії з позначеним штатом Сеара
Інші штати Бразилії
Країна Бразилія Бразилія
Столиця Форталеза
Найбільше місто Форталеза
Регіон Північно-східний
Географічні характеристики
Площа 146 348 км²
Населення
  - Повне
  - Густота

8 606 тис.
59 1/км²
Часовий пояс GMT-3
Показники
ІРЛП 0.700 – середній
ВВП 84,36 млрд. реалів
Інше
Губернатор Сід Гомес (PSB)
Етнікон Cearence
Засновано
Код ISO 3166-2 BR-CE
Інше
Мапа

Сеара (порт. Ceará) — штат Бразилії, розташований у Північно-східному регіоні. Це восьмий за населенням (8,7  млн[1]) і 17-й за площею (148 тис. км²) штат Бразилії. Межує із штатами Піауї, Ріу-Ґранді-ду-Норті, Параїба і Пернамбуку, омивається Атлантичним океаном. Буквально назва Сеара означає «співає аратинг».

Столиця та найбільше місто штату — Форталеза, друге за значенням місто регіону (після Салвадору). Скорочена назва штату «CE». Штат розташований у різних географічних зонах, від мангрових лісів на узбережжі, до вологого тропічного лісу та сухої каатинги. Економічно штат дуже збалансований, тут рівно розвинені сільське господарство, промислосість та туризм.

Населення[ред. | ред. код]

Населення штату збільшилася з 4,5 млн осіб у 1970 до 8,5 млн у 2010 році. Адміністративний центр — Форталеза. Населення штату представлено в основному змішаним і кольоровим населенням (більше 60 % всього населення), що утворилося в результаті змішування португальських колонізаторів з автохтонним індіанським і завезеним африканським населенням. Чорношкіре населення становить близько 3 %. Білого населення (37 %) також чимало, однак більша його частина проживає в Форталезі й так чи інакше має домішку чорної і/або індіанської крові, і відноситься, в основному, до нащадків португальців, що осіли на узбережжі в XVI—XVII століттях. На відміну від півдня Бразилії, в Сеарі мало нащадків недавніх іммігрантів з Польщі, Німеччини, Італії та Іспанії.

Адміністративний устрій[ред. | ред. код]

Адміністративно штат розділений на 7 мезорегіонів (Агломерація Форталеза, Жагуарибі, Південно-центральна частина штату Сеара, Південь штату Сеара, Північ штату Сеара, Північний захід штату Сеара та Сертойнс-Сеаренсіс) і 33 мікрорегіони. У штаті — 184 муніципалітети.

Панорама Форталези in 1811.
Мапа штуту Сеара в 1924, (Португальське видання)

Економіка[ред. | ред. код]

Основа економіки штату — сільське господарство. Вирощують бавовник (17 % загальнонаціонального збору бавовни, 1970), банани, цукрову тростину, маніок, кукурудзу, квасолю, каву, тютюн. Збір воску карнаубської пальми (близько 40 % національного виробництва, 1-е місце в країні), бразильського горіха (близько 40 %), натурального каучуку. У посушливих районах поширене перегінне скотарство. Певного розвитку має і переробка сільгоспсировини (текстильна, м'ясоконсервна, цукрова промисловість). Проте на частку промисловості в 1999 припадало всього 39,3 % ВВП штату, 60,7 % як і раніше займало сільське господарство.

Порт Форталези

Прапор[ред. | ред. код]

Прапор Сеари майже ідентичний федеральному бразильському прапору, з єдиною різницею, що синя півкуля в бразильському прапорі замінена державним гербом Сеари.

Посилання[ред. | ред. код]

Атлантичний океан
size Піауї size Ріу-Гранді-ду-Норті
size Параїба
size Пернамбуку
  1. Ceará. cidades.ibge.gov.br. Процитовано 6 листопада 2023.