Симфонічний оркестр BBC

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Симфонічний оркестр BBC (англ. BBC Symphony Orchestra) — головний радіоансамбль Британської телерадіомовної корпорації BBC та один з провідних симфонічних оркестрів Великої Британії, заснований у 1930 році. Його основне призначення — виконання класичної музики для радіотрансляцій та створення фондових записів.

Історія[ред. | ред. код]

Вперше, на постійній основі оркестр був утворений 1930 році. Його першим головним диригентом став Адріан Боулт. Головним чином, оркестр виступав в Квінс Холлі, проте у 1939 році з початком війни, оркестр був евакуйований в Бристоль, а потім у Бедфорд. 11 травня 1941 року Квінс Хол був зруйнований випущеної люфтваффе займистою бомбою, через що новим концертним майданчиком оркестру був обраний королівський Альберт-Холл, де оркестр виступає до цього дня.

Чільне місце в репертуарі оркестру займають твори сучасних композиторів. Зокрема на замовлення оркестру були написані Earth Dances для оркестра Гаррісона Бертуістла, Ритуал пам'яті Бруно Мадерно П'єра Булеза, а також Покров Пресвятої Богородиці Джона Тавенера.

Оркестр грає важливу роль в Бі-Бі-Сі промс, щорічному сезоні концертів, що проводиться в Альберт-Холі. Він грає на першому і на останньому концертах сезону. Останні концерти сезону транслює в США радіостанція National Public Radio.

Іншими професійними ансамблями Бі-Бі-Сі є Філармонічний оркестр Бі-Бі-Сі, Національний оркестр Уельсу Бі-Бі-Сі, Шотландський Симфонічний оркестр Бі-Бі-Сі, Концертний оркестр BBC, Біг-Бенд BBC, а також камерний хор BBC Сінгерс. Також існують два аматорські хори, Симфонічний хор BBC та Національний хор Уельсу BBC.

Головні диригенти[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Симфонічний оркестр BBC є на рік молодшим за Симфонічний оркестр Українського радіо, котрий заснований у 1929 році.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]