Ситець

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ситець
Зображення
Країна походження  Індія[1]
З матеріалу бавовна[1] і blendd[1]
Метод виготовлення полотно[d][1] і textile printingd[1]
Описано за адресою textilemuseum.ru/ru/
CMNS: Ситець у Вікісховищі
Книжки в обкладинках з міткалю

Си́тець (через рос. посередництво від нід. sits, що походить від гінді छींट)[2] — легка бавовняна тканина, що отримується в результаті спеціальної обробки суворого міткалю. Тканина набагато грубіше мусліну, але менш груба і товста, ніж джинсова тканина. Широко використовується для виготовлення легкого жіночого і дитячого одягу, чоловічих сорочок, постільної білизни, завіс і т. д.

Тканина родом з міста Калікут на південному заході Індії. Її виготовляли традиційні ткачі, яких називали каліями. Необроблений ситець фарбувався й мав друк у яскравих відтінках, а ситцеві принти стали популярними в Європі.

Ситець також користувався величезною популярністю в Радянському Союзі. В умовах дефіциту тканин саме дешевий ситець яскравого розфарбовування (відомий вираз «веселенький ситець») йшов на сукні. Оскільки перше, що необхідне в домі молодятам — вироби з тканини (завіски, постільна білизна, домашній одяг), першу річницю одруження називали «ситцевим весіллям». На неї заведено дарувати постільну білизну, рушники і інші вироби з тканини.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Tortora P. G., Merkel R. S. calico (sense 1) // Fairchild's Dictionary of TextilesFairchild Fashion Media, 1996. — P. 86.
  2. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 2006. — Т. 5 : Р — Т / укл.: Р. В. Болдирєв та ін. — 704 с. — ISBN 966-00-0785-X.

Література[ред. | ред. код]

  • Espinasse, Francis (1874). Lancashire Worthies. London: Simpkin, Marshall, & Co. Процитовано 1 грудня 2010.