Склоомивач

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Склоомивач — механізм автомобіля призначений для подачі рідини на лобове чи заднє скло або фару.

Будова[ред. | ред. код]

Омивання скла проводиться за допомогою електродвигуна, з'єднаного із відцентровим водяним насосом. Двигун насоса може бути встановлений у ємності із рідиною чи в окремому місці. Самопрокачуючий насос обладнаний вхідним фільтром. Двигун розрахований на роботу в діапазоні температур від -20°C до 80°C. При цьому враховується що ємність заправлена незамерзаючою рідиною. В нормальних умовах експлуатації при силі струму 2,8 А і напрузі 13,5 В подача насоса становить 0,74 л/с при тиску 1,7 Атм[джерело?].

Омивачі переднього, заднього скла[ред. | ред. код]

Механізм омивача допомагає зволожувати скло при роботі щіток склоочисника. Без омивача щітки лише розмазують бруд по склу а не очищають його. При роботі обмивника скло автомобіля змочується струменем рідини з форсунок, які встановлені біля склоочисника. Зволожений бруд потім легко очищається щітками склоочисника. На автомобілях з типом кузова Хетчбек та Універсал при русі створюється завихрення повітря біля заднього скла і воно часто забруднюється. Тому на авто такого типу встановлюється склоочисник та омивач.

Література[ред. | ред. код]

  • Сажко В.А. Електрообладнання автомобілів і тракторів: Підручник. - К.:Каравела, 2009. - 400 с. ISBN 966-96-331-1-7
  • Кисликов В.Ф., Лущик В.В. Будова й експлуатація автомобілів: Підручник. - 5-те вид. - К.: Либідь, 2005. - 400 с. ISBN 966-06-0386-X.