Станіслав Янович Кезгайло

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Станіслав Янович Кезгайло
Станіслав Янович Кезгайло
Станіслав Янович Кезгайло
Герб роду Кезгайлів «Задора»
Прапор
Прапор
Гетьман великий литовський
1501 — 1503
Попередник: Семен Юрійович Гольшанський
Спадкоємець: Станіслав Петрович Кішка
 
Народження: 1450
Кражай
Смерть: 1537(1537)
Вільна
Поховання: Собор святих Станіслава і Владислава (Вільнюс)
Країна: Велике князівство Литовське
Рід: Кезгайли
Батько: Ян Кезгайло
Шлюб: Jadvyga Sudimantaitėd
Діти: Михайло, Ян, Станіслав, Барбара

Станіслав Я́нович Кезга́йло (близько 14511527; Вільна) — державний і військовий діяч Великого князівства Литовського, гетьман великий литовський.

Біографія[ред. | ред. код]

Походив із знатного литовського боярського роду Кезгайлів. Батько — Ян Кезгайло — староста Жмудський, каштелян віленський і троцький. Станіслав у майбутньому займав ці ж посади. Він був старостою жмудським з 1486 по 1527 рік, каштеляном троцьким з 1499 по 1522 і віленським з 1522 по 1527 рік.

5 лютого 1494 підписав від литовської сторони вічний мир з Великим князівством Московським, що поклав кінець московсько-литовській війні 1487—1494 років, за яким велика частина земель Верховських князівств відходило до Московського князівства, яке повертало Литві зайняті Любутськ, Серпейськ, Мосальськ, Опаку і відмовилося від претензій на Смоленськ і Брянськ. Станіслав також сватав великого князя литовського Олександра дочці московського князя Івана III Олені.

У 1501 поряд з іншими учасниками Мельникської угоди був вигнаний з ради Великого князівства Литовського. У 1501 році замість Семена Гольшанського Станіслав став великим гетьманом литовським. Але обіймав цю посаду тимчасово, поки з Москви не повернувся з полону колишній гетьман Костянтин Острозький, захоплений під час битви над Ведрошею, в якій командував литовським військом. У 1503 Станіслав передав гетьманські повноваження Станіславу Кішку.

Одружувався тричі на доньках місцевих шляхтичів. Мав трьох синів: Миколая, Яна і Станіслава (майбутнього найбільшого магната Литви) та доньку Барбару.

Помер Станіслав Кезгайло у Вільнюсі 1527 року. Похований у Віленському катедральному Соборі.

У першій половині XV століття до 1447 року Кезгайло належав маєток Ігумен.

Посилання[ред. | ред. код]