Стринги

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Стри́нги (англ. strings) — різновид «міні» трусів з одного або двох трикутників, сполучених смужками тканини або шнурами, при носінні яких значна частина сідниць залишається відкритою. Носять стринги значно частіше жінки.

Назва походить від англ. string («шнурок, тятива, нитка»). В англійській стринги називають по-різному: thong — мікро-трусики зі смужками, а string — мікро-трусики зі шнурами. Окрім того, слово string використовують у складі складних найменувань різновидів цього купального одягу. Походження слова thong — від давн-англ. thwong («гнучкий шкіряний шнур або батіг»). Від стрингів слід відрізняти танга (англ. tanga), що являють собою звичайні трусики-сліпи, але з відкритими сідницями[1][2], а також бразильські труси.

Гінекологи застерігають щодо жіночої спідньої білизни, особливо щодо стрингів і танга. Тонка смужка стрингів виступає переносником бактерій і може бути причиною багатьох захворювань (наприклад, молочниці[3]). Синтетична білизна, що щільно прилягає до шкіри, перекриває при цьому доступ кисню до шкіри і порушує кровообіг.[4]

Історія[ред. | ред. код]

Види жіночих міні-трусів

Стринги — ймовірно, найраніша форма одягу, відома людству. Створена в Сахарі, де одяг почали використовувати майже 75 000 років тому. Багато племен носили стринги протягом століть. Стринги походять від ранньої форми одягу — настегенних пов'язок, які були предметом одягу чоловіків. Однак у сучасній західній культурі танга має більше поширення серед жінок, а не чоловіків, як в стародавні часи. Ймовірно, стринги були спочатку створені первісними народами, щоб приховати чоловічі геніталії. У сучасному одязі вони спочатку стали популярними як вид купальника в Бразилії.

Перший прямий нащадок настегенної пов'язки типу стрингів — суспензорій — пристосування у вигляді мішечка (зазвичай з бавовняної тканини) для підтримування калитки, винайдений в Чикаго в 1874.

Перша в історії рекомендація використовувати стринги: у 1939 році в Нью-Йорку мер розпорядився, щоб голі балерини одягнулися пристойніше.

Стринги спочатку називали V-strings («V-шнурками»). З 1980-х і особливо в 1990-х стринги отримали широке поширення почали отримувати широке поширення та популярність в США та Європі. У наш час[коли?] стринги користуються попитом в усьому світі. Поширення їх пов'язане з поп-культурою і, особливо, поп-музикою. Продажі склали більш ніж $ 2 мільярди в 2006 році.

Одна перевага, приписана носінню стрингів, полягає в тому, що безшовна гумка і досить пласка «невидима» передня частина трусів зазвичай не помітна навіть під тонким або обтислим одягом світлого кольору. Хоча популярність носіння стрингів в Америці сягнула піку тільки в минуле десятиліття, в Європі це було звичайним протягом багатьох років.

Існують купальники з плавками-стрингами. На європейських пляжах, особливо в Іспанії та Німеччини, прийнято носити такі купальники. Одним з основних переваг купальника-стрингів є те, що він дозволяє отримати більш рівномірну та привабливу засмагу.

Види[ред. | ред. код]

С-стринги

Розрізняють 4 різновиди стрингів: T-стринги, G-стринги, V-стринги та C-стринги.

  • T-стринги ззаду утворюють перетин всього із трьох тонких тканинних ліній у вигляді літери «T». T-стринги існують у двох підвидах: T-бек стринги (T-back string) — з вертикальною лінією ззаду і T-фронт стринги або «T-фронти» (T-front string) — з вертикальною лінією попереду. В англійській мові також вживаються терміни T-front thong і T-back thong: щодо стрингів з вузькими смужками замість шнурів.
  • G-стринги ззаду утворюють невеликий трикутник. Бічні кріплення-шнури G-стрингів можуть виробляти з прозорого матеріалу: це робить їх візуально схожими з C-стрингами.
  • V-стринги схожі на G-версію, але трикутник утворений з тонких ліній, у центрі яких немає тканини.
  • C-стринги не мають бічних кріплень, тримаються за рахунок своєї конструкції, що нагадує каркас, з тонких силіконових смужок на обох кінцях.
Види міні-трусів
Задня частина Бічні частини
Шнурок Зав'язка Широка смужка Без бічних кріплень
Мале покриття Underwear — V back
V-стринги
Underwear — string back
T-стринги
Маебарі
Середнє покриття Underwear — triangle back
G-стринги
Танга Underwear — C back
C-стринги
Високе покриття Бразильські труси Чикі

Інші схожі види трусів[ред. | ред. код]

  • Танга — труси з максимальним відкриттям сідниць, але з ширшою бічною частиною.
  • Бразильські труси — труси з двох однакових трикутників середнього розміру, які приблизно наполовину прикривають сідниці
  • Чикі (англ. cheeky, cheeky panty — «відверті», «нахабні») — труси з широкими бічними частинами, що більше закривають тіло, ніж стринги або танга[5].
  • Маебарі (яп. 前貼り) — японські труси, що тримаються на тілі без зав'язок, а за рахунок липкої поверхні (аналогічно стикіні). На відміну від C-стрингів, вони не мають пружної рамки і, як правило, закривають лише ділянку геніталій, залишаючи анус неприкритим. У деяких країнах словом maebari називають купальники без бічних зав'язок (strapless bikini). У 2014 році дизайнерка Дженні Б'юттнер зі своїм брендом Shibue Couture представила новий варіант маебарі (що закриває ділянку ануса), призначений для західного ринку і названий No-Line Strapless Panty[6].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Чем отличаются стринги от танга: особенности и отличия [Архівовано 10 вересня 2017 у Wayback Machine.] (рос.)
  2. Quelle est la différence entre un string et un tanga? [Архівовано 10 вересня 2017 у Wayback Machine.] (фр.)
  3. [Молочниця влітку: як їй запобігти. Фактори молочниці (рос.). Архів оригіналу за 15 липня 2010. Процитовано 23 серпня 2010. Молочниця влітку: як їй запобігти. Фактори молочниці (рос.)]
  4. Галерея здоров'я та краси — Безпечна білизна (рос.). Архів оригіналу за 18 серпня 2010. Процитовано 23 серпня 2010.
  5. Difference Between Tanga vs Cheeky Underwear [Архівовано 10 вересня 2017 у Wayback Machine.] (англ.)
  6. Strapless pants the new G-string – Fashion & Beauty – Clothes Trends, Hair & Make-Up Advice & More – Daily Star. Dailystar.co.uk. Архів оригіналу за 10 вересня 2017. Процитовано 10 вересня 2017.