Сухобок Сергій Анатолійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сергій Сухобок
Народився 3 червня 1964(1964-06-03)
Павлодар, Цілинний край, Казахська РСР, СРСР
Помер 13 квітня 2015(2015-04-13) (50 років)
Київ, Україна
·вбивство
Громадянство українське
Національність українець
Діяльність журналіст, підприємець
Відомий завдяки журналіст
Alma mater Донецький політехнічний інститут

Сергій Анатолійович Сухобок (нар. червень 1964—пом.13 квітня 2015) — український журналіст та підприємець, засновник газети «Віддзеркалення» та співзасновник інтернет-видань «ProUA» і «Обком».

Життєпис[ред. | ред. код]

Сергій Анатолійович Сухобок народився 3 червня 1964 року в місті Павлодар (Казахстан) у сім'ї українців, вихідців із Чернігівщини.[1] Після закінчення школи поїхав в Україну вступив до Донецького Політехнічного Інституту.

За багаторічний досвід роботи в журналістиці Сергій напрацював багато матеріалів як суспільно-політичної, правової, соціальної спрямованості, так і економічної, які розміщувалися на сторінках видань, де він мав змогу друкуватися.  

У 80-х роках займався суспільно-політичною діяльністю, а у 89-му стає делегатом від Донецька на установчій конференції партії «Рух» (повна назва «Народний Рух України за перебудову»). Був особисто знайомий із керівником партії В'ячеславом Максимовичем Чорноволом.

Навесні того ж 1989-го року Сергій бере активну участь у розкопках разом зі студентами історичного факультету Донецького університету на Рутченківському полі в Донецьку, де виявили масове поховання рештків понад 500 осіб із простреленими черепами. Після проведених досліджень було встановлено, що на місці розкопок поховані жертви репресій 1930-1940-х років.

У той же час Сергій починає займатися журналістикою, друкує свою першу паперову газету «Віддзеркалення». Але проіснувала вона недовго: після першого розгромного номеру весь другий тираж було знищено (за наполегливим проханням інвестора). Пачки надрукованої газети просто спалили.

Із кінця 1989-го і до середины 1991 р. Сергій Сухобок працює в редакції нової газети «Життя».

В середині 90-х розпочав роботу у щотижневику «ФБР: Фінанси. Бізнес. Реклама» (видання друкувалося в Донецькій і Луганській областях).

Паралельно зі своєю основною роботою Сергій наполегливо працює над книгою «Откуда в Киев пришла Русь и первые русские князья». Вона буде доповнена і опублікована у 2007 році тиражем у 1500 примірників. Частина з них була безкоштовно передана до київських бібліотек, зокрема і до Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки.

З 1998 року — оглядач, заступник головного редактора тижневика «Діловий Донбас».

У лютому 2000 р. їде до столиці і стає одним із засновників і заступником головного редактора інтернет-видання «ProUA», яке проіснувало до весни 2001 року.

З вересня 2001—2009 рр. — один із засновників і менеджерів, спів-редактор інтернет-видання «Обком», як першого, так і другого.

Перший «Обком» був знищений в лютому 2002 р., начебто помилково податковою службою, яка в незаконний спосіб вилучила (а фактично вкрала) всі комп'ютери і документи редакції. Після цього Сухобок ще довгий час домагався правди в судах і шукав шляхи поновлення роботи сайту. І це сталося — другий «Обком» почав відроджуватися вже з жовтня 2002 р.

2009-2010 рр. — стає заступником головного редактора інтернет-видання ProUA.

З 2010 р. працював фрілансером.[2]

Вбивство[ред. | ред. код]

Про вбивство стало відомо 15 квітня 2015 року, про це одним із перших повідомило інтернет-видання «Обком», співзасновником якого був Сухобок.[3][1]

Його скривавлене тіло було знайдено 13 квітня, приблизно в 0 год. 54 хв.[4] на одній із вулиць міста Києва мікрорайону Русанівські сади. Лікарі, що прибули на місце події, не змогли врятувати життя Сергія, чоловік помер під час надання першої медичної допомоги.[5]

У ході слідства правоохоронці з'ясували, що жертвою злочину став відомий донецький журналіст Сергій Анатолійович Сухобок. Він деякий час проживав на дачі у свого товариша, і останні декілька місяців конфліктував зі своїми сусідами. У ніч з 12 на 13 квітня 2015 року двоє чоловіків 1993 р.н. та 1985 р.н.[6][1] у стані алкогольного сп'яніння прийшли до помешкання журналіста, сталася сварка між Сергієм Сухобоком та незваними гостями, яка невдовзі переросла у бійку.[4]

Підозрюваних осіб було виявлено за місцем проживання. Правоохоронцями було вилучено одяг з бурими плямами, як можливі докази. Самих чоловіків затримано. Слідчим відділом Дніпровського районного управління було розпочате кримінальне провадження за статтею 121 Кримінального кодексу України (умисне тяжке тілесне ушкодження), що передбачає до 8 років позбавлення волі.[4]

Тіло журналіста для поховання, запланованого на 17 квітня 2015 року, перевезли з Києва до Полтави, де проживають його рідні.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Журналіста Сергія Сухобока по-звірячому вбили в Києві. Прощання — 17 квітня. Архів оригіналу за 17 квітня 2015. Процитовано 16 квітня 2015.
  2. Убит донецкий журналист, сооснователь ProUA и «Обком» (рос.)
  3. Убит Сергей Анатольевич СУХОБОК(рос.)
  4. а б в Столичні правоохоронці встановили: чоловік, який помер від отриманих травм, — Сергій Сухобок [Архівовано 18 квітня 2015 у Archive.is](рос.)
  5. Стали відомі подробиці вбивства журналіста Сухобока
  6. Журналіста «Обкому» вбили сусіди, їх затримали

Посилання[ред. | ред. код]