Сяо У-ді (Північна Вей)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сяо У-ді
15-й Імператор Північної Вей
532 — 535
Попередник: Ань Дін-ван
Спадкоємець: Падіння династії
 
Народження: 510
Смерть: 535
Чан'ань
Країна: Династія Північна Вей[1]
Рід: Yuan clan of Henand
Батько: Yuan Huaid
Мати: Q8253740?
Шлюб: Empress Gaod, Q10889697?, Q15936235? і Q10889807?
Діти: Q16904625?

Сяо У-ді (кит. трад.: 魏孝武帝; піньїнь: Xiaowudi; 510  — 3 лютого 535) — останній імператор Північної Вей у 532535 роках. Відомий також як імператор Чу.

Життєпис[ред. | ред. код]

Молоді роки[ред. | ред. код]

Походив з роду Юань (Тоба). Третій син Юань Хуая, вана Гуанпіна, та онук імператора Сяо Вень-ді. Народився у 510 році, отримавши ім'я Сю. У 517 році втратив батька.

Здобув гарну освіту, проте не брав участі у палацових інтригах. У 527 році імператор Сяо-мін-ді надав йому титул гуна (герцога) Жуяна. У 530 році стає ваном (князем) Піняном.

Під час війни за владу між кланом Ерчжу та Гао Хуанєм Юань Сю залишив столицю Лоян та ховався у сільській місцині. Зрештою військовик Гао Хуань, що переміг у боротьбі за владу, домовився з Юань Сю, поваливши імператора Ань Дін-вана. Став новим імператором під ім'ям Сяо У-ді.

Правління[ред. | ред. код]

Задля зміцнення свого становища новий імператор наказав вбити або стратити колишніх правителів — Цзе Мінь-ді, Ань Дін-вана, а також страчено стрийка та впливового сановника Юань Юе.

Водночас поступово став проводити політику щодо позбавлення влади Гао Хуань. У 533 році оженився на доньці останнього. Разом з тим перетягнув на свій бік військовиків Хусі Чуня та Ван Шичженя. Поступово конфлікт між імператором та Гао посилювався через бажання останнього контролювати більше влади. Разом з цим різко посилився рід Юйвень, що підняв повстання у 534 році на користь імператора. Але Гао Хуань рушив на столицю й через місяць захопив Лоян. Сяо У-ді втік до Чан'аня.

Спроба Гао порозумітися з імператором виявилася невдалою, тоді було оголошено імператором Юань Шаньцзяна, чим покладено основу утворення Східної Вей. Водночас погіршилися стосунки з Юйвень Таєм, що набув значної ваги. Зрештою останній у 535 році наказав отруїти Сяо У-ді. Цим покладено край існуваню Північної Вей — виникла держава Західна Вей.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. China Biographical Database

Джерела[ред. | ред. код]