Сіддхи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сіддги, також Сіддхи (санскр. सिद्धिः, siddhi IAST) — надприродні сили, здатність творити чудеса. Зазвичай цей термін зустрічається в літературі з йоґи, Вайшнавізму і буддизму Ваджраяни. Сіддгами (розмовне) також називають великих йоґинів (магасіддгів). У сучасному значенні «сіддги» — це приховані можливості організму людини.

Визначення сіддх, надане в Шива сутрі:

3.1 सिद्धः स्वतन्त्रभावः ॥

siddhaḥ svatantrabhāvaḥ IAST

Сіддхі — стан свободи вибору.[1]

Сіддхи (приклади)[ред. | ред. код]

Ясновидіння, яснослухання, телепатія, обізнаність про майбутнє (або минулому), левітація, досконала інтуїція, здатність швидко переміщатися на великі відстані (телепортація), ставати невидимим за своїм бажанням, обходитися без сну, зупинка дихання і серцебиття на довгий час (тижнями), обходитися без їжі і води, являти себе одночасно в двох і більше різних місцях, лікувати хвороби, воскрешати, здатність матеріалізувати предмети, направляти події в потрібне русло та інше.

Розвиток сіддг[ред. | ред. код]

Зазвичай сіддги є «побічним продуктом» досконалої практики йоґи (частиною самосвідомості людини на шляху до самадгі), але існують спеціальні техніки для розвитку тієї чи іншої здатності.

Сіддхи і духовне зростання[ред. | ред. код]

Духовні Вчителі застерігають про небезпеку зловживання сіддха і вказують на те, що просвітлення набагато важливіше. В Індії є знаменита історія про двох братів:

„Старший брат залишив будинок і молився у лісі дуже інтенсивно. Через дванадцять років він повернувся додому.
Молодший брат був радий побачити його і попросив: Будь ласка, покажи мені деякі окультні сили. Ти практикував йогу дванадцять довгих років [2], тоді як я вів звичайне життя. Покажи мені, чого ти досяг. Старший сказав: Ходімо зі мною.
Обидва брати вийшли із села і спустилися до річки. На березі річки старший брат сів і увійшов в глибоку медитацію. Через деякий час він встав і пішов через річку по поверхні води.
Молодший брат одразу ж покликав перевізника, дав йому грошей і швидко перетнув річку. Коли брати зустрілися, молодший сказав: «Ти витратив дванадцять років на те, що я можу зробити за п'ять хвилин? Це і є результат твоїх років духовної дисципліни і суворого життя? Сором, сором!»
Старший брат зрозумів, що він нерозумно витратив час. Він знову пішов з дому, щоб цього разу надихатися тільки Світлом, Істиною і Богом“.[3]

«Самореалізація знаходиться за межами будь-яких сіддх (надприродних сил). Якщо ви просите Бога тільки про сіддха, тоді це все одно що намагатися з усіх сил дістатися до царського двору і попросити про декілька ягод аґрусу, коли ви збираєтеся зустрітися з царем».

Махасіддх[ред. | ред. код]

Найбільш відомі імена Бабаджі Нагараджа, Тірумулар, Патанджалі (індуїстські махасіддх), а також Нагарджуна, Тілопа, Наропа, Марпа і Міларепа (магасіддга тантричного буддизму).

Сіддхи у джайнізмі[ред. | ред. код]

Згідно з джайнізмом є два види морських істот: перші — сансаріни (схильні до страждань і прив'язані до матеріального світу), другі — сіддхи, які позбулися пут сансари, вони позбавлені просторово-часового розташування і відчувають тільки блаженство чистої свідомості.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Шива сутра [Архівовано 2018-05-17 у Wayback Machine.]»
  2. мається на увазі кундаліні-йога
  3. Історія з книги Шрі Чинмоя