Творча еволюція

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Творча еволюція»
Автор Анрі Бергсон
Назва мовою оригіналу L'Évolution créatrice
Країна Франція Франція
Жанр есе, філософія
Місце Париж
Видано 1907

Тво́рча еволю́ція (фр. L'Évolution créatrice) — книга французького філософа Анрі Бергсона, опублікована в 1907 році.

Зміст[ред. | ред. код]

У творі запропонована критика дарвінівського підходу природного добору щодо концепції еволюції людини, де напроти висувається ортогенезька концепція з новими аргументами. Головними тезами було те, що еволюція, як стверджується, рухома «життєвими пориваннями», що можна сприймати як органічно-творчий імпульс людства. Твір мав великий успіх у 1-й половинні XX сторіччя.

Водночас у книзі розвивається концепція часу (запропонована в більш ранніх роботах Бергсона), яка вплинула на письменників і мислителів-модерністів, як-от Марсель Пруст і Томас Манн. Наприклад, термін Бергсона «тривалість» відноситься до більш індивідуального, суб'єктивного переживання часу, на відміну від математичного, що об'єктивно вимірюється «часу годин». У книзі «Творча еволюція» Бергсон припускає, що переживання часу як «тривалості» може бути найкраще зрозуміле через інтуїцію.

Фіналізм і механізм[ред. | ред. код]

Бергсон дискутує з фіналістськими та механістичними поясненнями еволюції, які відповідно обстоював традиційною метафізикою (успадкованою від Лейбніца, а до нього — від Аристотеля, з наголосом на кінцевих причинах, або цілях) та сучасною наукою (успадкованою від Декарта, з наголосом на «дієвих причинах», науковій «причинності»).

Бергсон показує, що ці два погляди, які часто протиставляються, насправді означають одне і те ж у трактуванні еволюції. Вони полягають у припущенні, що все дано з самого початку, заздалегідь: або в меті, яку природа, як ми собі уявляємо, переслідувала з самого початку, «в дусі», або в наборі початкових або наявних матеріальних параметрів — з яких можна було б точно вивести те, що ще не відбулося.

Життєвий порив[ред. | ред. код]

Двом попереднім позиціям Бергсон протиставляє власну концепцію «élan vital»: не існує «вже запланованого» плану — ні ефективно запланованого, як у випадку фіналізму, ні просто передбачуваного, як у випадку механіцизму. Ідея полягає в тому, що еволюція є непередбачуваною, що «світ вирушає в пригоду», що він «постійно вигадує себе», причому шлях, який він простежує за собою, так чи інакше передує подорожі.

Видання[ред. | ред. код]

Українською[ред. | ред. код]

Англійською[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Книга «Творча еволюція» – Анрі Бергсон, купити за ціною 167.00 на YAKABOO: 978-966-2355-10-9. www.yakaboo.ua. Процитовано 5 жовтня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]