Творчий псевдонім

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Творчий псевдонім (кит. 號/号, латиніз. hào; яп. , трансліт. ґо) — псевдонім або прізвисько, яке використовується літераторами та митцями Східної Азії.

Творчий псевдонім не завжди залишається незмінним, іноді митці змінюють творчі псевдоніми на різних етапах своєї кар'єри або після важливих змін в своєму житті. Наприклад японський художник Кацусіка Хокусай з 1798 по 1806 змінив свій псевдонім шість разів.

Японія[ред. | ред. код]

Назви шкіл та напрямків[ред. | ред. код]

В укійо-е перший творчий псевдонім дається головою художньої школи до якої належить митець. Таке ім'я зазвичай має у своєму складі частково або повністю псевдонім вчителя художника. Так наприклад у відомій в XIX ст. школі укійо-е Ютаґава перший кан імені учня був останнім каном імені вчителя.

Успадковані псевдоніми[ред. | ред. код]

В деяких школах укійо-е, після смерті вчителя один з учнів брав собі його творчій псевдонім. Також деякі художники, можливо в знак пошани, брали собі псевдоніми давно померлих відомих митців.

Ці традиції часто приводили до того, що одне й теж ім'я мали одночасно декілька людей, тому часто в такій ситуації до псевдонімів додавалися спеціальні позначки, цифри чи рік створення того чи іншого художнього твору. Так наприклад укійо-е художник Кунісада також відомий як Тойокуні III, тому що одночасно з ним цей псевдонім використовували це двоє художників.

Література[ред. | ред. код]

  • Frederic, Louis (2002). «Gō.» Japan Encyclopedia. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press.
  • Lane, Richard (1978). Images of the Floating World. Old Saybrook, CT: Konecky & Konecky.