Теодор Балш

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Теодор Балш
Theodor Balş
Прапор
Прапор
Господар Молдовського князівства
липень 1856 — 17 лютого 1857
Попередник: Ґріґоре Александру Ґіка
Спадкоємець: Ніколае Воґоріде
 
Народження: 1805(1805)
Смерть: 1 березня 1857(1857-03-01)
Ясси
Країна: Молдовське князівство
Діти: дочка Смаранда

Теодор Балш (рум. Theodor Balş; 1805 — 1 березня 1857, Ясси) — господар (каймакам) Молдовського князівства в 18561857. Один із провідних політиків антиуніатизму, останній молдовський націоналіст на князівській посаді.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в серпні 1805 року в одній зі стародавніх і впливових родин Молдови.

Був каймакамом (намісник господаря) Молдови з липня 1856 року по 17 лютого 1857 року. У той же час протягом усього правління ним рухала надія, що одного разу він стане господарем Молдови. Це зіграло роль додаткового мотиву, щоб бути слухняною іграшкою в руках турків і австрійців.

Балш був затятим противником об'єднання Молдови з Валахією. Він скасував усі установи, що створив Ґріґоре Александру Ґіка, закрив семінарію і гімназію при монастирі Нямц, факультет права в Яссах, Національний банк і анулював закон про пресу 8 вересня 1856 року. Була скасована свобода друку, були арештовані активісти уніоністського руху, заборонені деякі культурно-артистичні заходи, була розпочата велика кампанія зі збору підписів на антіуніоністських зверненнях. У зв'язку з майбутніми виборами каймакам змінив всіх справників, всіх членів трибуналів і співробітників адміністративно-територіальних установ.

Помер раптово 1 березня 1857 року. В Яссах були влаштовані пишні похорони. Але грецькі архімандрити і ігумени, які здійснювали похоронний чин, відмовилися отримати будь-яку винагороду.

Теодора Балшах сучасники називали «Ясський пан».

Посилання[ред. | ред. код]