Тит Дідій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тит Дідій
лат. Titus Didius
Народився невідомо
Стародавній Рим
Помер 11 червня 89 до н. е.(-089-06-11)
Геркуланум, Стародавній Рим[1]
·загиблий у бою
Громадянство Римська республіка
Діяльність політик, державний та військовий діяч
Знання мов латина
Суспільний стан Homo novus[2]
Посада консул
Термін 98 рік до н. е.
Попередник Авл Постумій Альбін
Наступник Публій Ліциній Красс
Конфесія давньоримська релігія
Рід Дідії
Батько Тит Дідій
Мати невідомо

Тит Дідій (лат. Titus Didius; ? — 11 червня 89 до н. е.) — політичний, державний та військовий діяч Римської республіки, консул 98 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з плебейського роду Дідіїв. Син Тита Дідія, народного трибуна 143 року до н. е.

У 113112 роках до н. е. Тит Дідій молодший був магістратом монетного двору. У 103 році до н. е. його обрано народним трибуном. У 101 році до н. е. Дідій став претором. У 100 році до н. е. як пропреторську провінцію отримав Македонію. Тут з успіхом воював проти фракійських, ілірійських, паннонійських племен, зокрема підкорив плем'я скордісків, за що отримав тріумф.

У 98 році до н. е. його обрано консулом разом з Квінтом Цецилієм Метеллом Непотом. За його ініціативи було прийнято закон (lex Caecilia Didia), яким заборонялося народним трибунам приймати кілька законопроєктів одним пакетом (пакетне голосування) і встановлювався між висуненням законопроєкту і голосуванням по ньому термін у 3 нундіни.

Як проконсульську провінцію у 97 році до н. е. отримав Ближню Іспанію. Протягом усього проконсульського терміну воював з кельтіберами. після напруженого протистояння розбив племена ареваків й ваккеїв, захопив міста Терми та Коленда. За це римський сенат надав йому другий тріумф. Разом з тим жорстке ставленням до місцевого населення спровокувало невдоволення, яке вилилося у повстання після від'їзду у 93 році до н. е. з провінції Тита Дідія.

Під час Союзницької війни 9188 років до н. е. був легатом. З успіхом воював проти повсталих, зокрема у 89 році до н. е. захопив м. Геркуланум. Втім 11 червня того ж року загинув у битві в місцині між Нолою та Помпеями.

Родина[ред. | ред. код]

  • Тит Дідій, народний трибун 95 року до н.е.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Hans Georg Gundel: Didius I. 4. // Der Kleine Pauly (KlP). Band 2, Stuttgart 1967, Sp. 7-8. (нім.)
  1. Іспанська королівська академія історії — 1738.
  2. Digital Prosopography of the Roman Republic