Третій дивізіон шотландської футбольної ліги

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Третій дивізіон
Шотландської
футбольної ліги
Країна
Шотландія Шотландія
Конфедерація
УЄФА
Рік заснування
1994
Рік скасування
2013
Кількість команд
10
Ліга рівнем вище
Другий дивізіон
Рівень в національній ієрархії
Рівень 4
Кубкові турніри
Кубок Шотландії
Кубок Ліги

Третій дивізіон Шотландської футбольної ліги  — четвертий рівень системи футбольних ліг Шотландії та (з 1998 року) третій дивізіон Шотландської футбольної ліги з 1994 по 2013 рік.

Історія[ред. | ред. код]

З 1975 року система футбольних ліг Шотландії складалась з трьох дивізіонів Шотландської футбольної ліги (Прем'єр-дивізіон, Перший дивізіон, Другий дивізіон). Третій дивізіон ШФЛ було створено в 1994 році в ході реформування Шотландської футбольної ліги. Ціллю реформування було збільшення кількості дивізіонів в лізі.

В 1998 році клуби Прем'єр-дивізіону відділились від Шотландської футбольної ліги і заснували Прем'єр-лігу (ШПЛ). Третій дивізіон залишився четвертим рівнем системи футбольних ліг Шотландії, але став третім за ієрархією дивізіоном в ШФЛ. В 2013 році ШПЛ та ШФЛ об'єдналися в Шотландську професійну футбольну лігу і Третій дивізіон в футбольній ієрархії замінився Другою лігою.

Формат змагання[ред. | ред. код]

З 1994 по 2013 рік Третій дивізіон складався з 10 команд. Першість проводилася в 4 кола. Команди отримували 3 очки за перемогу та 1 очко за нічию. В разі поразки бали не нараховувалися. У випадку, коли декілька команд набрали однакову кількість очок враховувалися спочатку різниця забитих і пропущених м'ячів, а потім кількість забитих м'ячів. В кінці кожного сезону клуб з найбільшою кількістю очок оголошувався переможцем першості. Якщо кількість набраних очок у кількох команд була рівною, то різниця м'ячів, а при однаковій різниці, кількість забитих м'ячів визначали переможця. З 1994 по 2005 рік дві перші команди першості напряму потрапляли до Другого дивізіону. З 2005 по 2013 рік тільки переможець першості напряму потрапляв в Другий дивізіон, в той час як місця з 2-го по 4-те, а також 9-те місце Другого дивізіону грали плей-офф. За результатами сезону останні в турнірній таблиці команди не вибували з дивізіону.

Див. також[ред. | ред. код]

Друга ліга (Шотландія)