Тромбон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Тромбо́н (італ. trombone, збільшуване від tromba — труба; нім. Posaune) — музичний інструмент сімейства мідних духових.

Складається з двічі зігнутої циліндричної труби, загальною довжиною близько 300 см, діаметром — від 15 мм. На верхню частини труби встановлюється мундштук, через який музикант вдуває повітря. Нижня частина труби завершується розтрубом. Середня частина — розсувна, називається кулісою. Висуваючи кулісу, музикант збільшує об'єм вібруючого повітря та, відповідно, понижає звук інструменту. Усього використовується 7 позицій куліси, що понижують звук на відповідну кількість півтонів. В положенні всунутої куліси (1-а позиція) при передуванні видобуваються звуки натурального звукоряду від ноти . Плавне пересування куліси дозволяє досягти ефекту глісандо. В тенор-бас тромбонах використовується також квартвентиль, що підключаючи додаткову крону, знижує звук на кварту. Використання квартвентилю дозволяє заповнити так звану «мертву зону» (сі-бемоль контроктави — мі великої октави, з пропуском сі контроктави), також його використання збільшує довжину трубки інструменту, тим самим даючи 6 позицій (замість семи без нього). Специфічним засобом зміни характеру звуку на тромбоні є сурдина.

Діапазон тромбону — від до , в тромбонах без квартвентиля — з пропуском звуків  — E. В партитурі партія тромбонів пишуться нижче партіями валторн і труб. Ноти для тромбону пишуться в теноровому або альтовому ключах. Партію басового тромбону, як правило, пишуть на одному рядку з партією туби під партією тромбонів в басовому ключі. В симфонічному оркестрі найчастіше використовуються три тромбона — басовий та 2 тенорових.

Також рідко можна зустріти помповий або педальний тромбон який нечасто використовується в військових оркестрах або гуцульській, весільній музиці, та записується у скрипковому ключі та транспонуться подібно баритоновому ріжку.

Тромбон також широко використовується в джазі, особливо в оркестрах діксіленду та свінгу.

Прабатьком тромбона вважається сакбут.

Відповідність позицій до вентилів на вентильних інструментах:

I - B (сі-бемоль)
II 2 A (ля)
III 1 As (ля-бемоль)
IV 1+2 или 3 G (соль)
V 2+3 Fis (фа-діез)
VI 1+3 F (фа)
VII 1+2+3 E (мі)

Серед українських тромбоністів: Степан Ганич, Ізраїль Ганзбург, Василь Гарань, Басюк Віктор, Крижанівський Федір, Липський Микола, Ройтфарб Григорій.

Література[ред. | ред. код]

  • Тромбон: історія і сьогодення: навч. посіб. для використання в навч.-виховному процесі вищ. навч. закладів культури і мистецтв III—IV рівнів акредитації / Г. П. Марценюк ; Київський національний ун-т культури і мистецтв. — К. : КНУКМ, 2006. — 104 с.: фото. — Бібліогр.: с. 100—103. — ISBN 966-602-106-4

Посилання[ред. | ред. код]