Українська православна церква в Америці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Українська православна церква в Америці

Засновники Йосиф (Жук)
Дата заснування 1929
Самостійність визнана 1936
Дата ліквідації 1996
Причина ліквідації об'єднання з Українською православною церквою США
Перший предстоятель Йосиф (Жук)
Останній предстоятель Всеволод (Майданський)
Основна юрисдикція США США

Українська православна церква в Америці (англ. Ukrainian Orthodox Church of America, скорочено УПЦА) — структурна одиниця Американської архієпископії Константинопольського патріархату для емігрантів-українців. У 1996 році увійшла до складу Української православної церкви США.

Історія[ред. | ред. код]

У 1920-х роках ряд українських греко-католиків, які емігрували до Америки, висловлювали свою незгоду з питанням про майно Церкви і примусу Ватиканом греко-католицького духовенства до безшлюбності. Це спонукало їх подібно багатьом українським емігрантам з тодішньої Австро-Угорської імперії переходити з унії до православ'я.

9 квітня 1929 року в Українській греко-католицькій церкві святої Марії в Аллентауні (штат Пенсільванія) відбулися збори з 15 священиків та 24 мирян з метою організувати особливу Українську православну єпархію.

Разом з тим ця група не побажала приєднуватися до єпархії Іоанна Теодоровича, чия хіротонія була здійснена предстоятелем УАПЦ Василем Липківським, бо вона не мала апостольського спадкоємства.

У липні 1931 року в Нью-Йорку відбулося обрання ієрея Йосифа Жука єпископом єпархії. Пошуки єпископів, які могли б зробити архієпископську хіротонію Йосифа Жука, призвели до неканонічної «Американської Православної Католицької Церкви», що відкололася від російської Північно-Американської митрополії. 25 вересня 1932 року Йосип був висвячений на єпископа Нью-Йоркського, проте вже 23 лютого 1934 року він помер.

Єпархія вела переговори з Константинопольським патріархатом аби врегулювати своє канонічне становище. Так, на похоронах Йосифа (Жука) був присутній архієпископ Американський Афінагор (Спіру).

У 1936 році УПЦ в Америці прийнята під юрисдикцію Грецької православної архиєпархії Північної та Південної Америки Константинопольського патріархату, чим здобула канонічність.

У тому ж році був обраний глава УПЦ в Америці, яким стає священик Теодор Шпилька, який жив тоді в Чехії. У лютому 1937 року, після свого постригу в чернецтво, він був висвячений на сан єпископа з титулом Євкарпійський.

На той час єпархія налічувала 45 місій і парафій.

У 1950 році відбувся об'єднавчий собор неканонічної УПЦ США та УПЦ в Америці. Багато парафій Української православної церкви в Америці (УПЦА) приєдналися до УПЦ США. Однак частина парафій залишились у старій юрисдикції.

У 1995 році Українська православна церква в США та діаспорі була прийнята до складу Константинопольської патріархії. Після цього між двома українськими православними церквами в США почалися переговори про об'єднання, у результаті яких у листопаді 1996 року УПЦА, як менша за розмірами, увійшла до складу УПЦ в США.

Єпископи[ред. | ред. код]

предстоятелі
вікарії

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]