Фетіх I Ґерай

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фетіх I Ґерай
Народився 1557
Помер 1596
Рід Ґераї
Походження кримський татарин
Конфесія суніт
Кримський хан
1596
Попередник Гази II Ґерай
Наступник Гази II Ґерай

Феті́х I Ґера́й (крим. I Fetih Geray, ۱فتح گراى‎; 15571596) — кримський хан у 1596 р. з династії Ґераїв, займав престол між двома правліннями Гази II Ґерая. Син Девлета I Ґерая.

У правління Гази II був калгою. Ходив разом з ним і самостійно в угорські походи на допомогу султанові, де проявив себе як відважний воїн.

Коли на турецький престол замість Мурада III, друга Гази II Ґерая, зійшов новий султан Мехмед III, то візир, що вороже відносився до Гази II, переконав султана передати кримський трон Фетіху Ґераю.

За своє коротке правління Фетіх I Ґерай встиг порушити ту рівновагу у відносинах хана і беїв, яке вдалося встановити його братові. Цим він відновив проти себе Мансурів.

Після швидкої відставки згаданого візира Гази II знов отримав ханське звання і повернувся до Криму. Фетіх I Ґерай не став сперечатися з цим і мав намір покаятися перед братом, але був убитий у присутності хана мансурськими мурзами. Відновлюючи ханський авторитет, що похитнувся, Гази II страчував всіх спільників Фетіха I Ґерая в Криму — його калгу, нуреддина і навіть сім'ю, а також вигнав з країни багато його прихильників.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]