Франко Баттіато

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Франко Баттіато
італ. Franco Battiato
Основна інформація
Повне ім'я італ. Francesco Battiato
Дата народження 23 березня 1945(1945-03-23)[1][2][3]
Місце народження Giarre-Ripostod, Провінція Катанія, Сицилія, Королівство Італія
Дата смерті 18 травня 2021(2021-05-18) (76 років)
Місце смерті Міло, Катанія, Сицилія, Італія
Роки активності 19672019
Громадянство Італія
Професії автор-виконавець, композитор, кінорежисер, письменник, співак, сценарист, художник, режисер, музикант, кіносценарист
Освіта Катанійський університет
Інструменти вокал[d]
Мова італійська
Жанри опера, нова хвиля, прогресивний рок, експериментальна музика, електро і попрок
Лейбли Bla Blad, Philips Recordsd, EMI і Ricordid
Нагороди
золота медаль «За внесок у розвиток культури і мистецтва» Officer of the Order of Merit of the Italian Republic
battiato.it
Q: Цитати у Вікіцитатах
CMNS: Файли у Вікісховищі

Франко Баттіато (італ. Franco Battiato; 23 березня 1945, Йонія – 18 травня 2021, Міло) — італійський композитор, естрадний співак, музикант, художник і режисер.

Біографія[ред. | ред. код]

Франческо Баттіато народився 23 березня 1945 року в муніципалітеті Йонія (нині Ріпосто) сицилійської провінції Катанія. У віці 20 років Франко переїхав до Мілана і в 1968 році підписав свій перший музичний контракт. Він домігся деякого успіху з романтичною піснею «È l'amore». Баттіато продовжував складати поп-музику, коли в 1970-му познайомився з музикантом-експериментатором Журі Каісаска і став працювати разом з італійською психоделічною прогресив-рок-групою «Osage Tribe». Не забуваючи про сольні проекти, Франко випустив науково-фантастичний сингл «La convenzione», одну з найкращих прогресив-рок композицій 70-х років.

Починаючи з 1971 року, Баттіато майже цілком присвятив себе експериментальній електронній музиці, записавши серію платівок, які в той час не мали комерційного успіху і залишилися практично невідомими. Однак сьогодні за ними полюють колекціонери з усіх куточків світу. Завдяки поєднанню прогресив-року з вокалом, його музика ставала все більш експериментальною, рухаючись в напрямку таких незвичайних стилів, як конкретна музика і музичний мінімалізм. До цих напрямками належать його альбоми «Fetus» 1971-го, обкладинка з нього була віддана цензурі, «Pollution» 1972-го, «Sulle Corde di Aries» 1973-го, «Clic» 1974-го і «M.lle Le Gladiator» 1975 року. Альбом «Clic» значною мірою нагадує електронну музику американського композитора-мінімаліста Філіпа Ґласса і німецької рок-групи «Can».

У 1975-му музикант перейшов на лейбл «Dischi Ricordi», випустивши альбоми «Battiato» в 1975-му, «Juke Box» в 1976-му і «L'Egitto prima delle sabbie» в 1977-го, який отримав премію імені композитора Карлхайнца Штокхаузена в області сучасної музики. 80-ті роки для Баттіато пройшли під знаком диско та електронного рока, що здобув, нарешті, національне визнання і комерційний успіх.

Підписавши контракт з «EMI», він здебільшого відмовився від експериментів ранніх років і став писати музику, більш орієнтовану на широку аудиторію. У 1981 році його платівка «La voce del padrone» стала першим італійським альбомом, проданим тиражем більше одного мільйона примірників. Наступні його платівки, які містили тексти англійською, іспанською та арабською мовами на філософські та релігійні теми, подарували Баттіато славу одного з найбільш інтелектуальних музикантів країни. Починаючи з 1987 року, композитор склав кілька класичних опер, а 20 років тому він почав експериментувати з живописом, спочатку під псевдонімом Суфан Барзані, а потім і під власним ім'ям. У 2003-му Баттіато випустив свій перший кінофільм «Втрачена любов», для якого він також склав саундтрек. Картина завоювала «Срібну стрічку», італійську кінематографічну премію за «найкращий режисерський дебют».

Джерело[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]