Франческо Галлі Бібієна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Франческо Галлі Бібієна
італ. Francesco Galli Bibiena
італ. Francesco Galli da Bibbiena
Автопортрет Франческо Галлі Бібієна (Галерея Уффіці, Флоренція)
Народження 12 грудня 1659(1659-12-12)
Смерть 20 січня 1739(1739-01-20) (79 років)
Країна Італія
Вчителі Lorenzo Pasinellid і Карло Чіньяні
Діяльність сценограф, архітектор, театральний дизайнер, художник-гравер
Праця в містах П'яченца (декор палацу Фарнезе), Парма, Неаполь, Рим, Відень, Нансі, Верона, Болонья
Архітектурний стиль бароко
Найважливіші споруди театри у Пармі, Відні, Римі, Вероні
Учні Джованні Паоло Паніні і Jean Joseph Chamantd
Брати, сестри Фердинандо Бібієна[1]
Діти ·Jean Galli de Bibienad, Giovanni Carlo Galli da Bibbienad[1] і Francesco Maria Galli da Bibbienad
CMNS: Франческо Галлі Бібієна у Вікісховищі

Франческо Галлі Бібієна (італ. Francesco Galli Bibiena 12 грудня, 1659, Болонья — 20 січня, 1739) — італійський театральний архітектор і викладач зламу XVII–XVIII століть, представник родини Галлі да Бібієна.

Життєпис, ранні роки[ред. | ред. код]

Народився у місті Болонья. Батько (Джованні Марія Галлі) був художником. Художниками стануть його брат Фердинандо Бібієна та його сестра Марія Оріана Галлі Бібієна (1656—1749). Починав як помічник-продавець у крамниці. Згодом почав стажуватися у майстерні художників Лоренцо Пазінеллі, а потім у Карло Чіньяні (1628—1719).

Фердинандо Бібієна виробився у майстерного знавця перспективи і уславленого театрального художника-декоратора. Франческо Галлі Бібієна більше спеціалізувався на проєктах театральних споруд, працював художником-сценографом, часто разом із братом Фердинандо Бібієна.

Мандрівне життя архітектора[ред. | ред. код]

Серед перших замов архітектора — праця над декором декотрих зал у палаці міста П'яченца для герцога Рануччо ІІ Фарнезе. Його роботи сподобались і його запросили на працю у місто Парма.

Згодом він перебрався у папський Рим, де три роки працював театральним художником. Це сприяло замовам від низки італійських аристократів, так, він працював у герцога Мантуї Фердинандо Карло Гонзага. Після праці у місті Генуя його запросили до міста Неаполь. Замовником був віце-король Франсіско Пачеко де акуна, котрий задіяв художника й архітектора на побудові декоративних споруд під час урочистостей відвідування Неаполя королем Іспанії Філіпом V. Франческо Галлі Бібієна навіть отримав запрошення на працю у Мадрид, але він обрав можливість попрацюваи у місті Відень по замові імператора Леопольда І. В австрійській столиці за його проєктом вибудували придворний театр. Імператору не подобались вимоги до зарплатні італійського архітектора, котрі розцінили перебільшеними й Франческо Галлі Бібієна 1705 року відбув у Італію.

Вже 1707 року він отримав замову від князя Лотарингії на побудову придворного театру в столичному місті Нансі. 1710 року його знову запросив до Відня новий австрійський імператор Йосип І. Франческо Галлі Бібієна запропонували посаду «першого театрального інженера». Серед творів цього періоду — сценічні декорації до різних опер.

1715 року він прибув у місто Верона, де проєктував театр по замові маркіза Сципіона Маффеї. Згодом театр у місті Верона визнають серед найкращих за акустикою. У роки 1720—1722 він знову працював у Римі, де вибудував театр Аліберті.

Останні роки у Болоньї[ред. | ред. код]

Останні роки архітектора і сценографа пройшли у місті Болонья, де він оселився 1726 року. Він працював викладачем у художній академії Клементіна, де викладав геометрію, математику й художню перспективу. Окрім викладацької справи він створював теоретичний твір «L'Architettura maestra delle arti, che la compongone», котрий ніхто не підготував для друку й оприлюднення.

Він помер у січні 1739 року. Поховання відбулося у церкві Санта Марія Маджоре у Болоньї.

Обрані твори[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Франческо Галлі Бібієна

Джерела[ред. | ред. код]

  • http://www.archive.org/stream/cu31924092716962#page/n5/mode/2up (біографія у виданні Bryan's Dictionary of Painters and Engravers 1886—1889 рр.)
  • A. Hyatt Mayor: The Bibiena Family. H. Bittner, New York 1945
  • Marialuisa Angiolillo: Bibiena, Francesco. In: Allgemeines Künstlerlexikon. Die Bildenden Künstler aller Zeiten und Völker (AKL). Band 10, Saur, München u. a. 1994, ISBN 3-598-22750-7, S. 476—478
  • Aa.Vv., I Galli Bibiena: una dinastia di architetti e scenografi, (a cura di) Deanna Lenzi, Wanda Bergamini, Editore Accademia Galli Bibiena, Bibbiena 1997