Центральне статистичне управління Ірландії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Центральне статистичне управління Ірландії
Загальна інформація
Країна  Ірландія
Дата створення 1 червня 1949[1]
cso.ie(ірл.)(англ.)

Центральне статистичне управління Ірландії (ЦСУІ; англ. Central Statistics Office, CSO; ірл. An Phríomh-Oifig Staidrimh /ənʲ ˈfʲɾʲiːw-ɛfʲəɟ st̪ˠadʲɾʲəw/ Ань-Фрів-Ефедь-Стадрев) — статистична установа, відповідальна за збирання «інформації, пов'язаної з економічною, громадською та спільною діяльністю та умовами» в Республіці Ірландія, особливо за проведення національних переписів, які проводять кожні п'ять років.

ЦСУІ підзвітне прем'єр-міністру Ірландії. Його головна контора розташована в місті Корк. Офіційно ЦСУІ створено на підставі статистичного акту 1993 року (Statistics Act, 1993 [Архівовано 18 серпня 2015 у Wayback Machine.]) з метою скоротити число окремих установ, відповідальних за збирання статистики для держави.

Фактично ЦСУІ існувало від червня 1949 року, як особливий незалежний відділ у рамках Департаменту прем'єр-міністра[en]. Обсяг його роботи істотно зріс у наступні десятиліття, особливо з приєднанням Ірландії до Європейської спільноти 1973 року. Після створення Ірландської вільної держави 1922 року і до реформ 1949 року статистичні відомості збирав відділ статистики (Statistics Branch) Міністерства підприємництва, торгівлі та праці[en]. Відділ статистики об'єднував низку організацій, що збирали статистичні відомості від 1841 року, коли Королівська Ірландська поліція[en] провела перший загальний перепис населення Ірландії.

Нині генеральним директором ЦСУІ Падрайг Далтон (Pádraig Dalton).[2]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]