Шпигун, або Повість про нейтральну територію

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шпигун, або Повість про нейтральну територію
The Spy: a Tale of the Neutral Ground
Титульний аркуш британського видання 1849 року
Жанр пригодницький роман, історичний роман
Форма роман
Автор Джеймс Фенімор Купер
Мова англійська
Опубліковано 1821
Країна  США

CMNS: Цей твір у Вікісховищі

«Шпигун, або Повість про нейтральну територію» (англ. The Spy: a Tale of the Neutral Ground) — роман Джеймса Фенімора Купера, який вийшов у 1821 році; другий у його творчій біографії і перший з романів, заснованих на американському матеріалі.

Історія створення[ред. | ред. код]

Купер почав працювати над новим романом ще до того, як була закінчена «Обережність». За порадою дружини він вирішив написати книгу, дія якої відбувалася б в Америці. Він писав видавцеві: "Завдання зобразити американські звичаї й американську дійсність так, щоб це зображення зацікавило самих американців, — дуже складне, і я не впевнений, чи вдасться мені це. Але зізнаюся, що мій новий задум більше цікавить мене, ніж «Обережність»[1].

Роман був закінчений протягом літа й осені 1821 року. Деякий час Купер вагався перед тим, як віддати текст видавцеві: він не був упевнений в тому, що публіка, вихована на англійській літературі, зацікавиться книгою, що описує американські реалії. У грудні книга все ж таки побачила світ.

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія «Шпигуна» відбувається під час Війни за незалежність. Головний герой — Гарві Берч, скромний американець, який видає себе за звичайного торговця, а в дійсності збирає для Континентальної армії військову інформацію на територіях, контрольованих англійськими військами. Крім того, в романі зображена родина багатих землевласників Вортонів, які симпатизують англійцям, але їх молодша дочка Френсіс закохана в майора Континентальної армії Данвуді. В кінці книги Данвуді одружується на Френсіс, а Берч зустрічається з Вашингтоном і відкидає запропоновану йому нагороду. Він гине через тридцять років на наступній війні з англійцями, і капітан Данвуді (син майора і Френсіс) дізнається правду зі знайденої при ньому записки про діяльність Берча.

Реакція і значення[ред. | ред. код]

«Шпигун» мав великий успіх: за перші півроку в Америці вийшли три видання. Вже через два місяці книга побачила світ в Англії, а потім стали з'являтися переклади на французьку, німецьку, іспанську, російську та інші мови. Вперше твір американської літератури здобув такий успіх.

Рецензенти відгукувалися про книжку дуже схвально, заявляючи, що її публікація дала позитивну відповідь на питання — чи достатньо багаті американська історія й американська культура для того, щоб на їх основі можна було розвивати жанр історичного роману.

Фенімор Купер завдяки своїй другій книзі став загальновизнаним лідером оригінальної американської літератури. Він переїхав у Нью-Йорк, щоб бути у центрі культурного життя, і остаточно пов'язав своє життя з письменством.

Екранізація[ред. | ред. код]

У 1914 році за романом режисером Отісом Тернером було знято німий чорно-білий фільм «Шпигун»[2] з Гербертом Роулінсоном в ролі Гарві Берча.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Иванько С. С. Фенимор Купер / Сергей Сергеевич Иванько. — Москва: Молодая гвардия, 1990. — 271 с. — (Жизнь замечательных людей; кн. 713).
  2. Edward Harris. Cooper on Film. Архів оригіналу за 9 лютого 2017. Процитовано 7 травня 2017. 

Посилання[ред. | ред. код]