Юрі (жанр)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Наша біла кімната (1971) — перша юрійна манґа

Юрі (яп. 百合 лілія)[1] — напрямок шьоджьо-манґи, пов'язаний із зображенням лесбійських стосунків. Також використовується термін шьоджьо-ай (яп. 少女 дівчина + яп. любов)[2] чи просто дівоча любов (яп. ガールズラブ ґарудзу рабу)[3]

Юрі бере початок в японській лесбійській літературі початку XX ст.[4][5], зокрема в роботах японської письменниці Йосії Нобуко[6].

Вперше тема жіночої гомосексуальності з'явилася в манзі Ямаґіші Руоко Наша біла кімната (1971), хоча популярність до жанру прийшла тільки після манґи Ікеди Рійоко Моєму дорогому брату (Onii-sama e…), яка вийшла в 1973 році[7]. Характерно, що дія серіялу відбувалася в стінах закритої приватної школи. У таких же установах жили і герої перших яой-проєктів, тільки їх школи були чоловічими. Манґа Ікеди була перетворена на телесеріял тільки в 1991 році, коли в Японії з'явилися кабельні телеканали. Багато юрійних сцен містить аніме Mystery of the Necronomicon.

Якщо чоловіча гомосексуальність в його яойній версії став вельми популярною темою манґи та аніме, то жіноча гомосексуальність досі залишається малорозвинутою.

Як і у випадку з яоєм, хоча перші зразки жанру з'явилися в комерційній манзі, назву напряму дали доджінші-проєкти. Після виходу в середині 1980-х книжного і ТБ-серіялу Брудна парочка ринок любительської манґи заполонили твори про любов головних героїнь серіалу — Кей та Юрі. Дійсно, хоча в оригіналі обидві були строго гетеросексуальні, їх тотальна невдача з чоловіками та нежіночні характери давали масу приводів для спекуляцій. Оскільки це була перша «епідемія» лесбійської доджінші, намальованих дівчатами для дівчат, той напрям в цілому отримав назву «юрі» — на честь однієї з головних героїнь серіялу[8].

На відміну від чітко зорієнтованого на жінок яою, юрі як жанр є більш універсальним. Трапляються твори орієнтовані як на чоловіків, так і на жінок. Жіноче юрі романтичніше та зосереджується перш за все на стосунках героїв. Головні персонажі різного зросту та помітно різної зовнішності, більша увага приділяється обличчю, перш за все очам, ніж фігурі. Чоловіче юрі перш за все показує статеві стосунки жінок, героїні як правило приблизно однакового зросту, та мають підкреслено жіночні форми — великі груди та широкі стегна.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Charlton, Sabdha. Yuri Fandom on the Internet. Yuricon. Архів оригіналу за 21 червня 2013. Процитовано 25 серпня 2009.
  2. Friedman, Erica. What is Yuri?. What are Yuri and Shoujoai, anyway?. Yuricon and ALC Publishing. Архів оригіналу за 21 червня 2013. Процитовано 25 серпня 2009.
  3. Morishima Akiko (2008) YurixYuri Kenbunroku. Comic Yuri Hime № 11
  4. Fujimoto, Yukari (1998). Watashi no Ibasho wa Doko ni Aruno? (Where do I belong?) (Japanese) . Tokyo: Gakuyo Shobo. ISBN 4313870113.
  5. Interview: Erica Friedman (page 2). Manga. About.com. Архів оригіналу за 21 червня 2013. Процитовано 6 березня 2008.
  6. Hiromi Tsuchiya Yoshiya Nobuko’s Yaneura no nishojo (Two Virgins in the Attic): Female-Female Desire and Feminism [Архівовано 2001-02-21 у Wayback Machine.] // Homosexual/Homosocial Subtexts in Early 20th-Century Japanese Culture. Abstracts of the 2000 AAS Annual Meeting
  7. Shōjo Yuri Manga Guide Version 1.6. Yuricon.
  8. Иванов Б. А. Введение в японскую анимацию ст. 122

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Юрі (жанр)