Чесно: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Стаття, які слід категоризувати за допомогою AWB
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
[[Файл:Chesno.JPG|thumb|Логотип руху]]
{{Статті, з яких нема посилань}}
{{Чистити}}
[[Файл:Chesno.JPG|міні|праворуч|200пкс|логотип]]


Громадянський рух ЧЕСНО започатковано групою зацікавлених активістів спільно з представниками партнерства "Новий Громадянин". Рух утворився 29 жовтня 2011 року під час акції "Фільтруємо парламент за 24 години" - рівно за рік до чергових парламентських виборів в Україні.
'''«Чесно»''' — громадянський рух, започаткований групою активістів спільно з представниками партнерства «[[Новий Громадянин]]»<ref name="chesno">[http://www.chesno.org/background/ Громадянський рух Чесно], Чесно</ref>. Рух утворився 29 жовтня 2011 року під час акції «Фільтруємо парламент за 24 години» — за рік до [[Парламентські вибори в Україні 2012|чергових парламентських виборів в Україні]]<ref name="chesno" />. Публічна презентація громадянського руху «Чесно» відбулась 9 грудня 2011 року<ref name="chesno" />.


Мета Руху - активізувати суспільство, щоб очистити майбутній парламент від недостойних депутатів. Символ кампанії часник - засіб дезінфекції та боротьби з нечистою силою.
Своєю метою рух називає активізацію суспільства задля очищення майбутнього парламенту від недостойних депутатів<ref name="chesno" />. Символ кампанії — [[часник]] — обрано як «засіб дезінфекції та боротьби з нечистою силою»<ref name="chesno" />.


== Критерії доброчесності ==
Учасники Руху розробили для кандидатів громадські критерії доброчесності, серед яких, зокрема, такі:


Учасники руху розробили для кандидатів громадські критерії доброчесності, серед яких, зокрема, такі<ref name="chesno" />:
відсутність фактів порушень прав і свобод людини
незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців
непричетність до корупційних дій
прозорість задекларованих доходів та майна та їх відповідність способу життя
особисте голосування в парламенті
участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів


* відсутність фактів порушень прав і свобод людини;
Спільно з журналістами та громадськими активістами учасники Руху перевірять нинішніх і майбутніх депутатів на відповідність цим критеріям.
* незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців;
* непричетність до корупційних дій;
* прозорість задекларованих доходів та майна та їх відповідність способу життя;
* особисте голосування в парламенті;
* участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів.


== «Фільтруй Раду» ==
Учасники Руху будуть публічно вимагати у політичних сил визнати громадські критерії та не допустити до участі у виборах тих кандидатів, які їм не відповідатимуть.


9 грудня 2011 року активісти руху «Чесно» ініціювали кампанію «Фільтруй раду», датою закінчення якої назвали 1 грудня 2012 року<ref name="chesno" />. В рамках цієї кампанії учасники руху спільно з журналістами та громадськими активістами перевіряли чинних депутатів на відповідність критеріям доброчесності руху<ref name="chesno" />.
Ініціатива відкрита для приєднання громадських організацій та індивідуальних учасників. Рух не підтримує жодного політика чи політичну силу, його представники не будуть брати участі у виборах.


23 липня 2012 року рух «Чесно» вперше оприлюднив результати свого моніторингу, згідно з яким усім критеріям доброчесності відповідали тільки три депутати чинної Верховної Ради: віце-спікер [[Микола Томенко]], депутат від БЮТ [[Олександр Гудима]] та новобраний депутат від [[НУНС]] [[Володимир Лановий]]<ref name="pravda">[http://www.pravda.com.ua/news/2012/07/23/6969309/ Лише троє з 450 депутатів пройшли тест на чесність], Українська правда (23 липня 2012)</ref>. Також моніторинг виявив, що 17 депутатів за свою каденцію порушили тільки один з 6 критеріїв — щодо особистого голосування<ref name="pravda" />.
Основні заходи Руху ЧЕСНО здійснюватимуть залучені активісти в координації з громадськими організаціями, що візьмуть на себе відповідальність за окремі напрями роботи. Учасники Руху планують: створити регіональну мережу координаційних центрів; збирати та аналізувати інформацію про кандидатів, здійснювати адвокаційні та комунікаційні кампанії, тощо. Для юридичного захисту активістів Руху буде створена окрема волонтерська група з правників та адвокатів.


== Примітки ==
Організаційна структура Руху ЧЕСНО складатиметься з центральної та 24 регіональних координаційних рад - оперативних штабів, що виконуватимуть тактичні та стратегічні завдання Руху. До координаційних рад входитимуть керівники організацій, що реалізують окремі напрямки діяльності. Індивідуальні активісти, які готові долучитися та підтримати Рух ЧЕСНО, можуть стати «учасниками» або «прихильниками».
{{reflist}}


== Посилання ==
Діяльність Руху зосереджена на двох ключових етапах - до офіційного початку виборчої кампанії в липні 2012р. і після старту.
До початку виборчої кампанії учасники Руху планують провести регіональні презентації та дослідити на відповідність критеріям 450 нинішніх народних депутата. За результатами дослідження активісти вимагатимуть від партій не включати у нові виборчі списки тих, хто не відповідатиме визначеним критеріям.


* [http://www.chesno.org Офіційний сайт]
З офіційним початком кампанії в липні 2012 р. експерти та аналітики Руху проведуть дослідження кандидатів-мажоритарників. Загалом очікується 3500-4000 кандидатів. Результатом дослідження стане “барометр доброчесності” кандидатів, з яким зможе ознайомитися кожен виборець. Барометр доброчесності сприятиме усвідомленому та виваженому голосуванню громадян на майбутніх парламентських виборах.
* {{facebook user|chesno.movement}}


[[Категорія:Громадські організації України]]
Публічна презентація громадянського руху ЧЕСНО відбулась 9 грудня 2011 року.

http://www.chesno.org
{{Ізольована стаття}}
{{Без категорій}}

Версія за 17:51, 26 липня 2012

Логотип руху

«Чесно» — громадянський рух, започаткований групою активістів спільно з представниками партнерства «Новий Громадянин»[1]. Рух утворився 29 жовтня 2011 року під час акції «Фільтруємо парламент за 24 години» — за рік до чергових парламентських виборів в Україні[1]. Публічна презентація громадянського руху «Чесно» відбулась 9 грудня 2011 року[1].

Своєю метою рух називає активізацію суспільства задля очищення майбутнього парламенту від недостойних депутатів[1]. Символ кампанії — часник — обрано як «засіб дезінфекції та боротьби з нечистою силою»[1].

Критерії доброчесності

Учасники руху розробили для кандидатів громадські критерії доброчесності, серед яких, зокрема, такі[1]:

  • відсутність фактів порушень прав і свобод людини;
  • незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців;
  • непричетність до корупційних дій;
  • прозорість задекларованих доходів та майна та їх відповідність способу життя;
  • особисте голосування в парламенті;
  • участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів.

«Фільтруй Раду»

9 грудня 2011 року активісти руху «Чесно» ініціювали кампанію «Фільтруй раду», датою закінчення якої назвали 1 грудня 2012 року[1]. В рамках цієї кампанії учасники руху спільно з журналістами та громадськими активістами перевіряли чинних депутатів на відповідність критеріям доброчесності руху[1].

23 липня 2012 року рух «Чесно» вперше оприлюднив результати свого моніторингу, згідно з яким усім критеріям доброчесності відповідали тільки три депутати чинної Верховної Ради: віце-спікер Микола Томенко, депутат від БЮТ Олександр Гудима та новобраний депутат від НУНС Володимир Лановий[2]. Також моніторинг виявив, що 17 депутатів за свою каденцію порушили тільки один з 6 критеріїв — щодо особистого голосування[2].

Примітки

Посилання