Луцька братська школа: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Pohorynsky (обговорення | внесок)
Замінено вміст на « {{copyvio}}»
Рядок 1: Рядок 1:
'''Луцька братська школа''' — навчальний заклад, заснований близько [[1617]] у [[Луцьк]]у.


{{copyvio}}
== Історія ==
Заснований Луцьким Хрестовоздвиженським (Чеснохрестським) братством. Діяльну участь у її створенні взяли Л.Древинський, Д.Малинський, А.Пузина. Зберігся рукопис (нині він знаходиться в [[Національна бібліотека України імені Вернадського|Національній бібліотеці України імені В. І. Вернадського]]), до якого 1624 були переписані документи про структуру та педагогічні засади школи — її статут (ґрунтувався на «Порядку шкільному» Львівської братської школи) і «Артикули шкільні» (правила поведінки для учнів). Програма навчання була наближеною до програми [[Львівська братська школа|Львівської братської школи]].

Тут опановували різні предмети й мови. Високо було поставлено спів, причому учні користувалися [[партес]]ами на 6, 8 і більше голосів. Перед прийняттям до школи встановлювався триденний іспитовий термін. Напрям студій для вихованців визначався індивідуально, з урахуванням віку учня, його нахилів і здібностей.

У час свого розквіту школа належала до провідних в Україні братських шкіл. Деякі її учні та вчителі, як свідчать публікації, уміли складати вірші. Так, у виданому [[1628]] у зв'язку зі смертю священика братської церкви Івана Василевича збірнику «Лямент» вміщено «Трен нищих спудеєв школи братської Луцької» за підписом «пенітарха» Григора Соминовича — школяра, який відповідав за порядок і дисципліну в школі.

З братською школою були пов'язані, зокрема, Іван Карпович, автор «Елегії» в тому ж збірнику, і луцький міщанин Степан Полумеркович — автор вірша з приводу похорону Василини Яцківни. Учителями школи були ченці [[Луцький братський монастир|Луцького братського монастиря]] Єлисей (Ілковський; керівник школи 1628, відомий також як композитор), Павло (Босинський; бакалавр, тобто вчитель 1634), ігумен Августин (Славинський; викл. риторики, філософії і математики в серед. 17 ст.), можливо, також Зосима (Согникевич), маляр Йов (Кондзелевич). Крім синів православних міщан і шляхтичів, у школі навчалися незаможні школярі (павпри), які збирали милостиню, співаючи по вулицях.

== Література ==
*Пам'ятники, видані Київською комісією для розбору давніх актів, т. 1-3. К., 1897–1898;
*Харлампович К. Західноросійські православні школи ХVI і початку ХVII століть, ставлення їх до інославних, релігійне навчання в них і заслуги їх в справі захисту православної віри і церкви. Казань, 1898;
*Архів Південно-Західної Росії, ч. 1, т. 6. К., 1908; Кургановіч С. Діонісій Жабокрицький, єпископ Луцький і Острозький: Історико-біографічний нарис. К., 1914; *Ісаєвіч Я. Братства и їх роль у розвитку української культури ХVI-ХVIII ст. К., 1966;
*Дзюба О. М. Просвітництво на Україну (друга половина ХVI — перша половина ХVII ст.). К., 1987;
*Пам'ятки братських шкіл на Україні (кінець ХVI — початок ХVII ст.): Тексти и Дослідження. К., 1988;
*Історія української культури, т. 2-3. К., 2001-03;
*Isaievych Ia. Voluntary Brotherhood: Confraternities of Laymen in Early Modern Ukraine. Edmonton-Toronto, 2006.

== Джерело ==
* ''Енциклопедія історії України [http://history.org.ua/?encyclop&termin=Lutska_bratska_shkola ЛУЦЬКО БРАТСЬКА ШКОЛА]''

[[Категорія:Навчальні заклади Луцька]]
[[Категорія:Братські школи]]
[[Категорія:Історія Луцька]]

Версія за 14:26, 6 серпня 2012

Текст вилучений зі статті через підозру в порушенні авторських прав

Текст, що раніше перебував на цій сторінці, запідозрено в порушенні авторських прав на текст із таких джерел:

{{{сайт}}}



Тому, хто повісив цей шаблон:

На сторінку обговорення користувача, який розмістив цю статтю, варто додати повідомлення {{subst:nothanks cv|Луцька братська школа|url={{{сайт}}}}} --~~~~.


До уваги користувача, який розмістив цю статтю

Не редагуйте статтю зараз, навіть якщо ви збираєтеся її переписати. Дотримуйтесь вказівок нижче.

У випадку, якщо новий текст написано не буде, цю статтю буде вилучено через тиждень після появи цього попередження (детальніше див. документацію шаблону).

Вихідний текст цієї статті з можливим порушенням копірайту можна знайти в історії змін.

Зверніть увагу, що розміщення у Вікіпедії матеріалів, автор яких не надав явного дозволу на їхнє використання відповідно до ліцензії GNU FDL без незмінюваних секцій та Creative Commons із зазначенням автора / розповсюдження на тих самих умовах, може бути порушенням законів про авторське право. Користувачів, які додають до Вікіпедії такі матеріали, може бути тимчасово позбавлено права редагувати статті.

Попри все, ми завжди раді вашим оригінальним статтям.

Дякуємо.


Цю сторінку внесено до категорії Вікіпедія:Можливе порушення авторських прав.