Малинівка (Івано-Франківський район): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
OlegMarchuk (обговорення | внесок)
Відміна редагування № 1010463 користувача 85.90.198.22 (обговорення)
Рядок 1: Рядок 1:
'''Мали́нівка''' — є селом, що знаходиться якнайдалі на схід, [[Рогатинський район|Рогатинському районі]] [[Івано-Франківська область|Івано-Франківської області]]. Належить до сільської ради Верхня Липиця, та засноване, згідно даними Облікової картки Верховної Ради України, у 17 столітті як хутір Цюцьків (чи, за іншими даними — Цюцькове). Поступово розрослося до розмірів села й у [[1965]] році власне й було перейменоване на Малинівку.
'''Мали́нівка''' — село у [[Рогатинський район|Рогатинському районі]] [[Івано-Франківська область|Івано-Франківської області]]. Належить до сільської ради Верхня Липиця, та засноване, згідно даними Облікової картки Верховної Ради України, у 17 столітті як хутір Цюцьків (чи, за іншими даними — Цюцькове). Поступово розрослося до розмірів села й у [[1965]] році власне й було перейменоване на Малинівку.


Територія села складає 5,9 кв. км. при 203 жителях.
Територія села складає 5,9 кв. км. при 203 жителях.

Версія за 13:29, 15 жовтня 2007

Мали́нівка — село у Рогатинському районі Івано-Франківської області. Належить до сільської ради Верхня Липиця, та засноване, згідно даними Облікової картки Верховної Ради України, у 17 столітті як хутір Цюцьків (чи, за іншими даними — Цюцькове). Поступово розрослося до розмірів села й у 1965 році власне й було перейменоване на Малинівку.

Територія села складає 5,9 кв. км. при 203 жителях.

Давніша історія села дуже мало відома. Однак відомо, що під час Першої світової війни фронт під час Галицької битви чи Брусиловського прориву проходив практично через село й воно кілька разів переходило із рук в руки. Про ті часи у навколишніх лісах нагадують глибокі шанці та сліди від вибухів снарядів.

Після переходу фронту на Захід наприкінці літа 1944 року, в Цюцькові 10 вересня 1944 р. відбувся великий бій сотні «Лісовиків» із частинами НКВД, що тривав цілий день, (сотенний — Юхнович Іван (псевдо «Кок») з села Славитина (чи Бокого), Тернопільська область, за «перших совітів» пішов на Закерзоння; був у батальйоні «Нахтігаль»). Деякі малинівці про той бій ще пам'ятають, й кажуть, що він для наших партизанів був переможним. Але одночасно згадують, що під час того бою чи не більшість хат села було спалено через стрілянину протиборчих сторін.

В селі є магазин, бібліотека, медпункт, клуб та початкова школа. В школі Міністерство освіти проводить експеримент одночасного навчання дітей різного віку через збитковість постійно довозити їх до Верхньої Липиці шкільним автобусом. Молоді в селі мало — старається виїхати туди, де є робота.

В селі працюють два чи три фермери, які мають власну техніку.