Альбрехт IV: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
RedBot (обговорення | внесок)
м r2.7.2) (робот додав: zh:阿爾布雷希特四世 (奧地利)
ZéroBot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот додав: ca:Albert IV d'Habsburg
Рядок 60: Рядок 60:
[[Категорія:Династія Габсбургів]]
[[Категорія:Династія Габсбургів]]


[[ca:Albert IV d'Habsburg]]
[[cs:Albrecht IV. Rakouský]]
[[cs:Albrecht IV. Rakouský]]
[[da:Albrecht 4. af Østrig]]
[[da:Albrecht 4. af Østrig]]

Версія за 23:11, 20 серпня 2012

Альбрехт IV Терплячий
нім. Albrecht IV
Альбрехт IV Терплячий
Альбрехт IV Терплячий
Альбрехт IV
16-й герцог
Початок правління: 29 серпня 1395
Кінець правління: 14 вересня 1404

Попередник: Альбрехт III
Наступник: Альбрехт V

Дата народження: 19 вересня 1377
Місце народження: Відень
Країна: Австрії
Дата смерті: 14 вересня 1404
Місце смерті: Клостернойбург
Поховання Собор Святого Стефана
Дружина: Іоганна Віттельсбах
Діти: син: Альбрехт V
дочка: Маргарита
Династія: Габсбурги
Батько: Альбрехт III
Мати: Беатриса Гогенцоллерн
Нагороди:
лицар Єрусалимського Ордена Святого Гробу Господнього

Альбрехт IV (нім. Albrecht IV; 19 вересня 1377, Відень14 вересня 1404, Клостернойбург) — герцог Австрійський з 29 серпня до 22 листопада 1395 правил одноосібно, з 22 листопада 1395 спільно з Вільгельмом Дружнім, герцогом Штирії. Представник Альбертинської лінії династії Габсбургів.

Коротка Біографія

Альбрехт IV був єдиним сином австрійського герцога Альбрехта III й Беатриси Гогенцоллерн. Після смерті батька 29 серпня 1395 року, Альбрехт IV успадкував престол Австрії. До складу його володінь входило тільки власне герцогство Австрія (сучасна земля Нижня Австрія і східна частина землі Верхня Австрія), а також Крайна. Решта володінь Габсбургів згідно з Нойберзькою угодою 1379 року належали двоюрідним братам Альбрехта IV Леопольдинської лінії. Міжусобиці з братами стали характерною рисою усього правління Альбрехта IV в Австрії. У 1398 році Альбрехт здійснив паломництво до Єрусалиму і його було посвячено у лицарі на Гробі Господньому.

Окрім конфліктів з Леопольдинською лінією Габсбургів, Альбрехт IV брав активну участь у боротьбі за владу між спадкоємцями імператора Карла IV. Вже у 1394 році Альбрехт встановив союзні стосунки з маркграфом Йостом Моравським проти його брата імператора Вацлава IV. Це призвело до серії прикордонних сутичок з Прокопом, молодшим моравським правителем й прибічником імператора.

У 1402 році Альбрехт IV уклав угоду з угорським королем Сигізмундом, спрямовану проти Вацлава IV та Йоста Моравського. Сигізмунд, що відчував крайню потребу у воєнній та фінансовій допомозі, обіцяв Габсбургам передати їм Бранденбург, а також право на спадкування по його смерті королівських престолів Чехії й Угорщини. Сигізмунду вдалось захопити у полон Вацлава IV, якого він передав Альбрехту IV. Імператор перебував у Відні під арештом з осені 1402 до осені 1403 років, після чого йому вдалось втекти.

У 1404 році австрійські війська взяли в облогу Зноймо, яким володів супротивник Сигізмунда Йост Моравський, однак у військах спалахнула епідемія дизентерії, від якої й помер Альбрехт IV. Існує версія, що його отруїли, а віденський лікар, що лікував його, використовував звичайний для того часу спосіб лікування: повісив герцога вниз головою, очікуючи, що отрута сама вийде з тіла.

Шлюб та діти

Література

  • Митрофанов П. П. Історія Австрії з найдавніших часів до 1792 р. — М., 2003
  • Шимов Я. В. Австро-Угорська імперія — М., 2003
  • Franz Krones. Albrecht IV. (Herzog von Österreich) // Allgemeine Deutsche Biographie. — Band 1. — Leipzig: Duncker & Humblot, 1875. — S. 283-285.


 Попередник 
Альбрехт III
  герцог Австрії 
13951404
Спадкоємець
Альбрехт V