Вена: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
TjBot (обговорення | внесок)
м r2.7.2) (робот додав: ckb:خوێنهێنەر
м r2.7.2) (робот змінив: ckb:خوێنھێنەر
Рядок 46: Рядок 46:
[[bs:Vena]]
[[bs:Vena]]
[[ca:Vena]]
[[ca:Vena]]
[[ckb:خوێنهێنەر]]
[[ckb:خوێنھێنەر]]
[[cs:Žíla (biologie)]]
[[cs:Žíla (biologie)]]
[[cy:Gwythïen]]
[[cy:Gwythïen]]

Версія за 15:33, 25 серпня 2012

Схема венозної системи людини

Вена (лат. venae) — кровоносна судина, якою кров рухається до серця. Вени формують венозну систему судин, частину серцево-судинної системи. Судини, якими кров тече від серця, називаються артеріями.

Вени несуть кров до серця. В них знаходиться венозна кров (тобто та, в якій мало кисню і багато вуглекислоти), але це не стосується легеневих вен, в яких від легень до серця іде кров збагачена киснем (артеріальна). Вени, як і артерії поділяються на магістральні та органні. В залежності від розташування виділяють поверхневі та глибокі вени (наприклад, v.cephalica і v.basilica в ділянці ліктьової кістки). За будовою стінок поділяються на м'язові та безм'язові вени.

До вен безм'язевого типу належать вени твердої і м'якої оболонок головного і спинного мозку, вени п'ясті, сітківки, плаценти і селезінки. З внутрішньої боку такі вени покриті ендотелієм, який лежить на підендотеліальній мембрані. А ззовні це все покрито тонким шаром пухкої сполучної тканини.

Вени м'язевого типу можуть мати або слабкий або сильний розвиток м'язової тканини. Вени нижньої частини тіла мають сильно розвинену м'язову оболонку, а вени верхньої частини тіла, відповідно, — слабку. Це обумовлено особливостями циркуляції крові у верхніх та нижніх кінцівках.

В просвіті вен є складки ендотелію — венозні клапани, які запобігають ретроградній течії крові, тобто течії крові у протилежному напрямку.

Флебологія — розділ медицини, що вивчає будову і функціонування вен, їхні захворювання, методи діагностики, профілактики і лікування.

Див. також

Література

  • Людина. / Навч. посібник з анатомії та фізіології. Львів. 2002. 240 с.
  • «Анатомія людини», О. І. Свіридов, Київ, Вища школа, 2001.

Посилання