Цизальпійська Галлія: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
EmausBot (обговорення | внесок)
м r2.7.2+) (робот додав: sl:Cisalpska Galija; косметичні зміни
YFdyh-bot (обговорення | внесок)
м r2.7.3) (робот додав: id:Galia Cisalpina
Рядок 38: Рядок 38:
[[hr:Cisalpinska Galija]]
[[hr:Cisalpinska Galija]]
[[hu:Gallia Cisalpina]]
[[hu:Gallia Cisalpina]]
[[id:Galia Cisalpina]]
[[it:Gallia cisalpina]]
[[it:Gallia cisalpina]]
[[ja:ガリア・キサルピナ]]
[[ja:ガリア・キサルピナ]]

Версія за 03:48, 30 серпня 2012

Область на південь від Альп, що відповідає розміщенню Цізальпійської Галлії

Цізальпійська Галлія (лат. Gallia Cisalpina) — провінція Римської республіки з центром в Медіолані, розташована між Альпами, Макрою, Апеннінами і Рубіконом. Також іменувалася Ближньої Галлією (лат. Gallia Citerior) або Галлія Тогата (лат. Gallia Togata), оскільки її мешканці, як і римляни носили тоги, на відміну від інших галлів.

До 222 до н. е. територія Римської держави розширилася на північ аж до річки Пад. Подальшому зміцненню римських позицій у цьому регіоні завадила Друга Пунічна війна, що розгорнулася здебільшого на півночі Італії. Після підписання миру з Карфагеном римляни продовжили експансію на північ. Військові дії тривали близько 30 років. За цей час було знищено декілька галльських і лігурійських племен, побудовані нові дороги і засновані такі укріплені пункти, як Аквілея, Болонья, Мутина, Парма. Безліч жителів було депортовано в південні області Італії, давно вірні Риму, в той час як звідти виводилися жителі для колоній на півночі.

Історично, Цізальпійська Галлія поділялася на дві частини: Ціспаданська Галлія (лат. Gallia Cispadana) (територія між ріками Рубікон і Пад) з центром у Мутині, завойована до Ганнібалової війни, і Транспаданська Галлія (лат. Gallia Transpadana) (між Падом і Альпами), з центром в Медіолані, що увійшла до складу Цізальпійської Галлії на півстоліття пізніше.

З часу Союзницької війни населення Ціспаданської Галлії отримало права римського громадянства, а Транспаданська — латинське право.

У 73 р. до н. е.. поблизу Мутіни військо Спартака завдало поразки легіону проконсула Цізальпійської Галлії Гая Кассія Лонгіна.

У 58 р. до н. е. проконсульство в Цізальпійській Галлії отримує Юлій Цезар. Він використав цю провінцію, як плацдарм для ведення війни в Трансальпійські Галлії. У ніч з 10 на 11 січня 49 р. до н. е. військо Цезаря перейшло Рубікон, поклавши початок громадянській війні. Після затвердження Цезаря в Римі жителі Трансальпійської Галлії отримали права римського громадянства.

Цізальпійська Галлія була об'єднана з Італією між 43 і 42 р. до н. е.. імператором Августом в рамках програми «італізаціі», висунутої другим тріумвіратом.

Посилання

  • John Anthony Cramer: A Geographical and Historical Description of Ancient Italy, Band I, Oxford 1826, Ст. 40-110 (англ.)