Об'єкт дослідження: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Сторінка очищена
Мітка: очищення сторінки
Рядок 1: Рядок 1:
{{Значення|Об'єкт}}
{{помилки}}
'''Об'єкт дослідження''' - в [[наука|науці]] під ним розуміють головне поле докладання зусиль вчених. В одній науці (науковому напрямку) проте може бути кілька об'єктів досліджень, які складають логічно пов'язані сутності й мету досліджень у цій науці (науковому напрямку).

Таким об'єктом стає будь-яке непізнане явище, невідоме раніше науці, або його частина, яку передбачає дослідити ця наука. Часто використовується попередній поділ чого-небудь невідомого (непізнаного) на логічно обґрунтовані частини явища. Це використовується як цілком самостійний [[науковий метод]], якщо такий поділ можливо виходячи з апріорі видимих ​​ознак даного явища.

Подібний розподіл згідно з передбачуваними сферами застосування своєї науки або кількох наук, виведені попередньо логічним шляхом, і використовуваних щодо сфер дії тих чи інших законів, за якими живе ця наука чи декілька наук (при комплексних дослідженнях), допомагає вченим легше впоратися з часто труднощами, що часто виникають при дослідженні складного явища.

Першорядне значення є [[спостереження]] за об'єктом дослідження. Якщо дозволяє поточний рівень розвитку (стан) даної науки і якщо це дозволяє сам об'єкт, другим найважливішим способом вивчення об'єкта дослідження є [[експеримент]]. Зв'язати ж спостерігаються, відомі та експериментальні дані допомагає як наукова логіка в сполученні з уже відомими науковими даними, так і особливі правила, за якими в науці виводяться [[Гіпотеза|гіпотези]]. Останні, по суті, є індуктивним (прогнозним) методом дослідження. Однак у науці корисно використовувати також [[Дедукція|дедуктивний]] (тобто, ретроспективний) метод, проте який нині не надто популярний у дослідників, окрім математики (і в практиці криміналістики).

Зробити правильні наукові висновки і побудувати коректні [[Наукова теорія|наукові теорії]] допомагає давно відпрацьований [[науковий метод]].

== Див. також ==
* [[Наукова картина світу]]
* [[Методологія науки]]

== Посилання ==
* [http://lib.sportedu.ru/press/tpfk/1996n7/p40-42.htm Лабіринти методології], доктор педагогічних наук, професор М. Я. Віленський.

[[Категорія:Методологія науки]]

[[ru:Объект исследования]]

Версія за 16:17, 10 вересня 2012