Рибалка: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
YFdyh-bot (обговорення | внесок)
м r2.7.3) (робот додав: vi:Ngư dân
MerlIwBot (обговорення | внесок)
Рядок 37: Рядок 37:
[[sl:Ribič]]
[[sl:Ribič]]
[[su:Pamayang]]
[[su:Pamayang]]
[[ta:தமிழ் மீனவர்கள்]]
[[vi:Ngư dân]]
[[vi:Ngư dân]]
[[zh:漁夫]]
[[zh:漁夫]]

Версія за 02:06, 20 вересня 2012

Риба́лка або риболов — професія людини, що займається рибальством. Діяльність рибалки є одним з найстародавніших занять людства, яке з'явилось за часів полювання та збирання. Професія рибалки досить розповсюджена в суспільствах з низьким рівнем розподілу праці. В таких суспільствах професії коваль, знахар, рибалка утворюють окремі касти. В Західній Африці на річці Нігер живе рибальський народ бозо. Рибальські касти існують також в Індії.

Оскільки рибалки протягом тисячоліть в багатьох країнах вносили суттєвий внесок в постачання населення їжею, згадки про них увійшли до багатьох літературних творів. Мабуть, найвідомішими є біблійний апостол Петро та Сантьяго з повісті «Старий і море» Ернеста Хемінгуея.

Відомі сучасні риболови

  • Мартин Боулер (англ. Martin Bowler), головний персонаж популярного британського природознавчого відеосеріалу «Спіймати неможливе» (англ. Catching the Impossible)[1].
  • Джеремі Уейд (англ. Jeremy Wade), рибалка-екстремал, біолог, ведучий надпопулярного телесеріалу «Річкові монстри» (англ. River monsters) телеканалу Discovery / Animal Planet[2].

Примітки

  1. Martin Bowler's angling world http://martinbowler.co.uk/
  2. Discovery: River monsters http://martinbowler.co.uk/