Рюкю-хан: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м Автозаміни reflist2 => reflist
Немає опису редагування
Рядок 10: Рядок 10:
[[1875]] року японський уряд призначив дипломата [[Мацуда Міюкі|Мацуду Міюкі]] відповідальним за анексію Рюкю і розпочав переговори з приєднання Рюкюської держави до Японії. У відповідь рюкюська сторона заходилася чинити опір, затягуючи переговорний процес. Одночасно з цим Цінський Китай заявив свої права на Рюкю і ввів економічні санкції щодо Японії<ref name="НП" />.
[[1875]] року японський уряд призначив дипломата [[Мацуда Міюкі|Мацуду Міюкі]] відповідальним за анексію Рюкю і розпочав переговори з приєднання Рюкюської держави до Японії. У відповідь рюкюська сторона заходилася чинити опір, затягуючи переговорний процес. Одночасно з цим Цінський Китай заявив свої права на Рюкю і ввів економічні санкції щодо Японії<ref name="НП" />.


[[11 березня]] [[1879]] року Мацуда проголосив від імені Імператора Японії ліквідацію автономного уділу Рюкю-хан і заснування на його місці нової адміністративної одиниці&nbsp;— [[префектура Окінава|префектури Окінава]]. Під тиском загонів японського війська і поліції він прийняв здачу ванського палацу [[замок Сюрі|Сюрі]]. Незважаючи на зміну назви Рюкю, була збережена традиційна рюкюська система управління на чолі з ваном. Останній став головою префектури, а його аристократи сформували міський чиновницький апарат. Разом із ліквідацією Рюкю-хану перестала існувати Рюкюська держава<ref name="НП" />.
[[11 березня]] [[1879]] року Мацуда проголосив від імені Імператора Японії ліквідацію автономного уділу Рюкю-хан і заснування на його місці нової адміністративної одиниці&nbsp;— [[префектура Окінава|префектури Окінава]]. Під тиском загонів японського війська і поліції він прийняв здачу ванського палацу [[замок Шюрі|Шюрі]]. Незважаючи на зміну назви Рюкю, була збережена традиційна рюкюська система управління на чолі з ваном. Останній став головою префектури, а його аристократи сформували міський чиновницький апарат. Разом із ліквідацією Рюкю-хану перестала існувати Рюкюська держава<ref name="НП" />.


== Примітки ==
== Примітки ==

Версія за 15:28, 27 жовтня 2012

Рюкю́-ха́н (яп. 琉球藩, りゅうきゅうはん, МФА[ɾʲuːkʲuː haɴ]) — автономний уділ в Японії, на території колишньої Рюкюської держави. Утворений японським урядом часів реставрації Мейдзі. Існував протягом 18721879 років, до часу остаточної анексії Рюкю японцями.

Короткі відомості

Утворення Рюкю-хану було пов'язане з бажанням японського уряду заявити на міжнародному рівні про приналежність Рюкюського архіпелагу до Японії[1].

1871 року стався тайванський інцидент, в результаті якого моряки з рюкюського острова Міяко, що зазнали аварії, були вбиті тайванськими аборигенами. Для того, аби засвідчити, що усі мешканці Рюкю є громадянами Японії, а саме Рюкю знаходиться в межах Японської держави, 14 вересня 1872 року Рюкюська держава було перейменоване Імператорським рескриптом на автономний уділ — Рюкю-хан. Колишній рюкюський ван Сьо Тай призначався удільним ваном[2]), зараховувався до числа японської титулованої шляхти й отримував титул маркіза[1].

1871 року японський уряд ліквідував на території Японії автономні хани і на їхньому місці заснував префектури, що напряму підпорядковувалися центру. Проте Рюкю отримало перехідний статус хану, аби в майбутньому Японія могла здійснити остаточну анексію Рюкюського архіпелагу. Титул удільного вана був обраний з дипломатичних мотивів, аби не сполошити Цінський Китай. В самому Рюкю місцева аристократія була занепокоєна діями Японії[1].

1875 року японський уряд призначив дипломата Мацуду Міюкі відповідальним за анексію Рюкю і розпочав переговори з приєднання Рюкюської держави до Японії. У відповідь рюкюська сторона заходилася чинити опір, затягуючи переговорний процес. Одночасно з цим Цінський Китай заявив свої права на Рюкю і ввів економічні санкції щодо Японії[1].

11 березня 1879 року Мацуда проголосив від імені Імператора Японії ліквідацію автономного уділу Рюкю-хан і заснування на його місці нової адміністративної одиниці — префектури Окінава. Під тиском загонів японського війська і поліції він прийняв здачу ванського палацу Шюрі. Незважаючи на зміну назви Рюкю, була збережена традиційна рюкюська система управління на чолі з ваном. Останній став головою префектури, а його аристократи сформували міський чиновницький апарат. Разом із ліквідацією Рюкю-хану перестала існувати Рюкюська держава[1].

Примітки

  1. а б в г д Такара Курайосі. Рюкю-хан //Енциклопедія Ніппоніка: в 26 т. 2-е видання. — Токіо: Сьоґаккан, 1994—1997.
  2. яп. 藩王, はんおう, МФА[haɴ.oː].

Джерела та література

Рюкю-хан // 『日本大百科全書』 [Енциклопедія Ніппоніка]. — 第2版. — 東京: 小学館, 1994—1997. — 全26冊. (яп.)

Посилання