Сажотрус: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Створена сторінка: міні|Скульптура сажотруса в [[Мукачево|Мукачеві.]] '''Сажотру...
 
мНемає опису редагування
Рядок 16: Рядок 16:
* основи опалення та вентиляції
* основи опалення та вентиляції
* математика
* математика
* природничі науки
* економіка


== Посилання ==
== Посилання ==
* [http://sum.in.ua/s/sazhotrus Сажотрус: Словник Української мови]
* [http://sum.in.ua/s/sazhotrus Сажотрус: Словник Української мови]
* природничі науки
* економіка


[[Категорія:Застарілі професії]]
[[Категорія:Застарілі професії]]

Версія за 20:13, 5 листопада 2012

Файл:Мукачеве. Сажотрус.jpg
Скульптура сажотруса в Мукачеві.

Сажотрус - древня професія. Завданням сажотруса є перевірка та очистка каміна, печі, котла для забезпечення вільного виходу продуктів згоряння, а також систем вентиляції для забезпечення нормальної життєдіяльності людини. Найчастіше люди даної професії зустрічаються в країнах Північної Європи, наприклад Німеччини.

Сажотрусами зазвичай ставали люди субтильної статури, нерідко на цю роботу брали підлітків, так як сажотрусові часто треба було залізти всередину труби. Оскільки професія ця носила якийсь відбиток таємничості (вимазані сажею обличчя виглядало як маска, саму роботу сажотруса ніхто не бачив) з сажотрусами пов'язані деякі забобони, в основному хороші. Наприклад, зустріти сажотруса на вулиці - до удачі. А щоб удача напевно знала кого ощасливити, треба було доторкнутися до сажотруса і вимазати в сажі руку.

Історія

Професія сажотруса почала своє існування імовірно в Німеччині. Однак батьківщиною сажотруса є Данія. Перша будівля де прочистили димоходи, був замок короля Крістіана IV в Копенгагені. Сталося це в 1639 році, чищенням димоходів займався литовець Гудманд Ольсен. У 1728 році в Копенгагені трапилася велика пожежа, яка знищила майже половину цього міста, після якого, проблема тяги камінів і печей придбала державний рівень. У 1731 році був призначений перший професійний сажотрус Датського королівства - Андреас Ніешке родом із Сілезії. 11 лютого 1778 вийшов указ Крістіана VII про створення ремісничого цеху датських сажотрусів. У 1917 році були організовані спеціальні курси сажотрусів при Данському технологічному інституті. У 1974 році в місті Тендер на півдні Ютландії відкрилася школа сажотрусів. Термін навчання - чотири роки. У програму входить:

  • вивчення техніки очищення
  • основи опалення та вентиляції
  • математика
  • природничі науки
  • економіка

Посилання