Суттєвість: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
мНемає опису редагування
Albedo (обговорення | внесок)
мНемає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
{{Бухгалтерський облік}}
{{Бухгалтерський облік}}
'''Суттєвість (матеріальність)''' - найважливіша категорія, поняття методології [[аудит]]у. Згідно з [[Міжнародні стандарти аудиту|Міжнародними стандартами аудиту]] викривлення, включаючи пропуски, вважаються суттєвими, якщо обґрунтовано очікується, що вони, окремо або в сукупності, можуть вплинути на економічні рішення користувачів, які приймаються на основі [[фінансова звітність|фінансової звітності]]. Під суттєвістю також розуміють межу, максимальне значення, якому повинна дорівнювати інформація, щоб бути значимою для користувача звітності. Суттєвість необхідно розглядати не тільки з точки зору користувача звітної інформації, але і з позиції [[аудитор]]а. Тоді суттєвість це максимально припустимий розмір помилкової або пропущеної суми у фінансовій звітності, якою аудитор може знехтувати, тому що вона не вплине на рішення користувачів звітності.
'''Суттє́вість (матеріа́льність)''' — найважливіша категорія, поняття методології [[аудит]]у. Згідно з [[Міжнародні стандарти аудиту|Міжнародними стандартами аудиту]] викривлення, включаючи пропуски, вважаються суттєвими, якщо обґрунтовано очікується, що вони, окремо або в сукупності, можуть вплинути на економічні рішення користувачів, які приймаються на основі [[фінансова звітність|фінансової звітності]]. Під суттєвістю також розуміють межу, максимальне значення, якому повинна дорівнювати інформація, щоб бути значимою для користувача звітності. Суттєвість необхідно розглядати не тільки з точки зору користувача звітної інформації, але і з позиції [[аудитор]]а. Тоді суттєвість — це максимально припустимий розмір помилкової або пропущеної суми у фінансовій звітності, якою аудитор може знехтувати, тому що вона не вплине на рішення користувачів звітності.


Суттєвість в аудиті виступає в трьох аспектах:
Суттєвість в аудиті виступає в трьох аспектах:
# Як граничний розмір відхилення.
# Як граничний розмір відхилення.
# Як критерій вибору об’єкта й процедур його перевірки (при плануванні і при проведенні тестування).
# Як критерій вибору об'єкта й процедур його перевірки (при плануванні і при проведенні тестування).
# Як фактор, що впливає на вибір виду аудиторського висновку.
# Як фактор, що впливає на вибір виду аудиторського висновку.


Суттєвість як граничний розмір відхилення можна виразити у вигляді:
Суттєвість як граничний розмір відхилення можна виразити у вигляді:
* ''Абсолютного значення'' установленого граничного розміру помилки у грошовому вимірі.
* ''Абсолютного значення'' — установленого граничного розміру помилки у грошовому вимірі.
* ''Відносного значення'' у відповідності до обраної бази (прибутку, підсумку балансу, групи активів чи пасивів тощо).
* ''Відносного значення'' — у відповідності до обраної бази (прибутку, підсумку балансу, групи активів чи пасивів тощо).


== Джерела ==
== Джерела ==
* Никонович М. О. Організація і методика аудиту [Текст] : навч. посіб. [для студ. вищ. навч. закл.] / М. О. Никонович, К. О. Редько, О. А. Юр’єва ; [за ред. Є. В. Мниха]. К. : КНТЕУ, 2009. 472 с.
* ''Никонович М. О.'' Організація і методика аудиту [Текст] : навч. посіб. [для студ. вищ. навч. закл.] / М. О. Никонович, К. О. Редько, О. А. Юр'єва; [за ред. Є. В. Мниха]. — К. : КНТЕУ, 2009. — 472 с.


[[Категорія:Аудит]]
[[Категорія:Аудит]]

Версія за 21:40, 7 листопада 2012

Суттє́вість (матеріа́льність) — найважливіша категорія, поняття методології аудиту. Згідно з Міжнародними стандартами аудиту викривлення, включаючи пропуски, вважаються суттєвими, якщо обґрунтовано очікується, що вони, окремо або в сукупності, можуть вплинути на економічні рішення користувачів, які приймаються на основі фінансової звітності. Під суттєвістю також розуміють межу, максимальне значення, якому повинна дорівнювати інформація, щоб бути значимою для користувача звітності. Суттєвість необхідно розглядати не тільки з точки зору користувача звітної інформації, але і з позиції аудитора. Тоді суттєвість — це максимально припустимий розмір помилкової або пропущеної суми у фінансовій звітності, якою аудитор може знехтувати, тому що вона не вплине на рішення користувачів звітності.

Суттєвість в аудиті виступає в трьох аспектах:

  1. Як граничний розмір відхилення.
  2. Як критерій вибору об'єкта й процедур його перевірки (при плануванні і при проведенні тестування).
  3. Як фактор, що впливає на вибір виду аудиторського висновку.

Суттєвість як граничний розмір відхилення можна виразити у вигляді:

  • Абсолютного значення — установленого граничного розміру помилки у грошовому вимірі.
  • Відносного значення — у відповідності до обраної бази (прибутку, підсумку балансу, групи активів чи пасивів тощо).

Джерела

  • Никонович М. О. Організація і методика аудиту [Текст] : навч. посіб. [для студ. вищ. навч. закл.] / М. О. Никонович, К. О. Редько, О. А. Юр'єва; [за ред. Є. В. Мниха]. — К. : КНТЕУ, 2009. — 472 с.