Лепоглава: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
EmausBot (обговорення | внесок)
м r2.7.3) (робот додав: sq:Lepoglava; косметичні зміни
м →‎Загальні відомості: стильові правлення за допомогою AWB
Рядок 89: Рядок 89:


== Загальні відомості ==
== Загальні відомості ==
Лепоглава розташована в 50 км на північ від [[Загреб]]а і в 30 км на північний захід від [[Вараждин]]а. У 7 км на північний схід від Лепоглави знаходиться місто [[Іванець]], в 15 км на північний захід — [[Крапина]].
Лепоглава розташована за 50 км на північ від [[Загреб]]а і за 30 км на північний захід від [[Вараждин]]а. За 7 км на північний схід від Лепоглави знаходиться місто [[Іванець]], за 15 км на північний захід — [[Крапина]].


У місто веде автомобільна дорога з Вараждіна і Іванця, дві інші дороги ведуть в бік міста Крапина і автобану [[Загреб]] — [[Марібор]] (А2). У місто веде тупикова залізнична гілка з Вараждіна, яка, проте, використовується відносно слабо.
У місто веде автомобільна дорога з Вараждіна і Іванця, дві інші дороги ведуть в бік міста Крапина і автобану [[Загреб]] — [[Марібор]] (А2). У місто веде тупикова залізнична гілка з Вараждіна, яка, проте, використовується відносно слабо.

Версія за 19:05, 15 листопада 2012

Лепоглава
хорв. Lepoglava
—  Місто  —
Вид Лепоглава хорв. Lepoglava
Вид Лепоглава
хорв. Lepoglava
Координати: 46°12′ пн. ш. 16°02′ сх. д. / 46.200° пн. ш. 16.033° сх. д. / 46.200; 16.033
Країна Хорватія Хорватія
Жупанія Вараждинська
Висота над р.м. 264 м 
Населення (2001)
 - Усього 4 084
Часовий пояс CET (UTC+1)
 - Літній час CEST
Поштовий індекс 42250
Вебсайт: www.lepoglava.hr
Лепоглава хорв. Lepoglava. Карта розташування: Хорватія
Лепоглава хорв. Lepoglava
Лепоглава
хорв. Lepoglava
Розташування міста на мапі Хорватії
Мапа

Лепоглава (хорв. Lepoglava) — місто на півночі Хорватії, в Вараждинській жупанії.

Загальні відомості

Лепоглава розташована за 50 км на північ від Загреба і за 30 км на північний захід від Вараждина. За 7 км на північний схід від Лепоглави знаходиться місто Іванець, за 15 км на північний захід — Крапина.

У місто веде автомобільна дорога з Вараждіна і Іванця, дві інші дороги ведуть в бік міста Крапина і автобану ЗагребМарібор (А2). У місто веде тупикова залізнична гілка з Вараждіна, яка, проте, використовується відносно слабо.

Лепоглава лежить на північних схилах гірського хребта Іваншчиця, у його західній частині. Через місто протікає річка Бєдня (притока Драви), джерело якої знаходиться неподалік від Лепоглави.

Історія

В 1503 році в місті був заснований монастир ордену паулінів. При монастирі була відкрита одна з найстаріших в Хорватії граматичних шкіл. Пізніше при імператорі Леопольді I ця школа була перетворена на академію. Монастирська церква св. Марка прикрашена старовинними фресками.

В 1854 році монастир був перетворений у в'язницю, що стала найвідомішим хорватським місцем ув'язнення. За часів Королівства Югославії тут відбували ув'язнення комуністи та інші «неблагонадійні», у тому числі Йосип Броз Тіто. У період Другої світової війни тут утримувалися заарештовані антифашисти, більше двох тисяч з яких були страчені. Після війни комуністи використовували в'язницю як місце ув'язнення своїх політичних супротивників. Тут перебував архієпископ Алоїзіє Степінац, а після придушення руху Хорватська веснаФраньо Туджман та інші лідери руху. В 2001 році в'язниця була закрита, а монастир переданий Церкві.

Посилання