Життєвий цикл товару: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
DixonDBot (обговорення | внесок)
м Додавання/виправлення дати для: Шаблон:Без джерел; косметичні зміни
мНемає опису редагування
Рядок 53: Рядок 53:
* [[Фокус-група]]
* [[Фокус-група]]
* [[Самплінг]]
* [[Самплінг]]
{{Без джерел|дата=грудень 2012}}


== Джерела ==
* [https://sites.google.com/site/marketingdistance/tema-5/5-5-zittevij-cikl-tovaru Дистанційний курс Тараса Григорчука "Маркетинг" / Тема 5.5. Життєвий цикл товару]
* [http://studentbooks.com.ua/content/view/384/44/1/2/ Павленко А. Ф., Войчак А. В. Маркетинг: Підручник. — К.: КНЕУ, 2003. — 246 с.]


{{Маркетинг}}
{{Маркетинг}}

Версія за 08:28, 17 грудня 2012

Життє́вий цикл това́ру — час, упродовж якого товар життєздатний на ринку і забезпечує досягнення цілей продавця. Від життєвого циклу товару залежить рівень прибутку на кожній із його стадій:

  1. Впровадження товару на ринок;
  2. Зростання обсягу продажу внаслідок визнання товару покупцями;
  3. Стадія зрілості, яка характеризується максимальною прибутковістю;
  4. Стадія аристократична. Товар загальноприйнятий та наситив ринок; Характеризується мінмальними затратами при значних прибутках.
  5. Спад обсягу продажу і прибутку.

Етапи розробки товару-новинок

Генерація ідей

Генерація ідей — це своєрідний пошук можливостей створення товару ринкової новизни. Ідеї створення нових товарів виникають у дослідницьких лабораторіях та конструкторських бюро в результаті проведення опитувань або аналізу скарг споживачів, спостерігання за спорідненими товарами на виставках і ярмарках.

Відбір ідей

Метою етапу відбору ідеї є: скорочення якомога більшої кількості ідей вилученням усього непридатного.

Розробка концепцій

Розробка концепції нового товару може складатися з трьох частин.

У першій частині дається опис величин, структури та поведінки цільового ринку, передбаченого позиціювання товару, показників обсягу продажу, частки ринку на декілька найближчих років.

У другій частині подаються загальні відомості про передбачувану ціну товару, загальний підхід до його розподілу та кошторису витрат на маркетинг упродовж першого року.

У третій частині містяться перспективна мета за показниками збуту та прибутку, формування комплексу маркетингу.

Випробування (перевірка) концепції

Випробування концепції зводиться до того, щоб подати споживачеві передбачуваний товар і тим самим змінити його ставлення до товару, збудити в нього бажання здійснити купівлю на цьому ранньому етапі розробки.

Економічний аналіз

Економічний аналіз застосовується для вивчення прогнозів попиту, витрат, конкуренції, потрібних інвестицій, прибутку, ризику.

Розробка товару

Розробка товару пов'язана з прийняттям рішень про конструкцію товару, упаковку його, товарну марку, перевірку становлення та використання споживачем.

Пробний маркетинг

Пробний маркетинг здійснюється для того, щоб оцінити продукцію та заздалегідь перевірити маркетингову діяльність у реальних умовах до початку повномасштабної реалізації товару.

Комерційна реалізація

Комерційна реалізація відповідає етапові впровадження ЖЦТ, включає реалізацію плану маркетингу та повномасштабного виробництва, вимагає і значних витрат, швидкого прийняття управлінських рішень.

Див. також

Джерела