Італійське Сомалі: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
EmausBot (обговорення | внесок)
м r2.7.2+) (робот змінив: eu:Somalia Italiarra
MerlIwBot (обговорення | внесок)
м робот додав: ur:اطالوی صومالی لینڈ
Рядок 80: Рядок 80:
[[sw:Somalia ya Kiitalia]]
[[sw:Somalia ya Kiitalia]]
[[tr:İtalyan Somalisi]]
[[tr:İtalyan Somalisi]]
[[ur:اطالوی صومالی لینڈ]]
[[zh:義屬索馬利蘭]]
[[zh:義屬索馬利蘭]]

Версія за 18:52, 17 грудня 2012

Somalia Italiana
Італійське Сомалі
Італійська колонія
1889 – 1941 Італійська Східна Африка
Прапор Герб
Прапор Герб
Сомалі: історичні кордони на карті
Сомалі: історичні кордони на карті
Італійське Сомалі
Столиця Могадишо
Релігії Іслам, Католицизм
Державний устрій Колонія
Історичний період Інтербелум
 - Засновано 1889
 - Ліквідовано 1941
 - Британський контроль 1941-49
Валюта Італійська рупія Сомалі, Італійська ліра
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Італійське Сомалі

Італійське Сомалі (італ. Somalia italiana) — колишня колонія королівства Італія, у 1880 — 1941 на теренах сучасного Сомалі. За задумом італійського уряду, Італійське Сомалі мало стати ядром ширшої зони Італійської Східної Африки.

Берлінська конференція підстьобнула колонізацію Африканського континенту європейськими державами - процес набув рис «бійки за Африку ». Новостворена Італійська держава, яка не мала ще колоній, виявило інтерес до бідних на ресурси, малорозвинених територій на Африканському Розі. Близькість цих земель до Червоного моря дозволяла розраховувати на те, що побудовані тут порти будуть з часом затребувані в торговому мореплаванні.

Протягом 1880-х рр.. італійці за угодами з місцевими султанами отримали в свої руки землі вздовж узбережжя Індійського океану, які стали називатися Італійське Сомалі . Спроби просунутися звідси на захід углиб континенту отримали відсіч ефіопського уряду (див. Перша італо-ефіопська війна). У 1908 році з метою упорядкування управління колонією була проведена адміністративна реформа.

Економічне освоєння території йшло повільними темпами, хоча в 1920 р. до розвитку сільського господарства в Сомалі підключився особисто принц Луїджі Амедео. Італія і сама в той час зазнавала труднощів, які спонукали мільйони італійців емігрувати в Новий Світ.

У 1923 р. в Італійське Сомалі був призначений губернатор фашистських поглядів, який розглядав ці землі як плацдарм для нового наступу на Ефіопію (див. Друга італо-ефіопська війна). У 1925 року фашистам вдалося домовитися з англійцями про передачу їм прикордонного терену з півдня - Джубаленду. Сомалійський губернатор Родольфо Граціані у 1935 р. відновив війну з Ефіопією, а рік потому колонія влилася до складу Італійської Східної Африки .

Скориставшись початком Другої світової війни, італійці в 1940 році окупували Британське Сомалі. Два роки по тому в ході операції союзників «Явище» вони були витиснуті не тільки з британської, а й з італійської частини Африканського Рогу. Італійський партизанський рух продовжився в регіоні до осені 1943 року. У 1949 році Італійське Сомалі було передано союзниками під опіку ООН як підопічна територія Сомалі, а в 1960 р. Італія погодилась надати колонії повну незалежність.

Див. також