Тоні Блер: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Yelysavet (обговорення | внесок)
мНемає опису редагування
Рядок 18: Рядок 18:
| національність =
| національність =
| віросповідання =
| віросповідання =
| дата народження = {{Дата з віком|1953|5|6}}
| дата народження = 6.5.1953
| місце народження = [[Единбург]], [[Шотландія]]
| місце народження = [[Единбург]], [[Шотландія]]
| дата смерті =
| дата смерті =
Рядок 83: Рядок 83:
[[Категорія:Політики Великобританії]]
[[Категорія:Політики Великобританії]]
[[Категорія:Лейбористи Великобританії]]
[[Категорія:Лейбористи Великобританії]]
[[Категорія:Народились 6 травня]]
[[Категорія:Народились 1953]]
[[Категорія:Міжнародна премія імені Карла Великого]]
[[Категорія:Міжнародна премія імені Карла Великого]]



Версія за 08:41, 21 грудня 2012

Тоні Блер
Tony Blair
Тоні Блер
Тоні Блер
Прапор
Прапор
73-й Прем’єр-міністр Великої Британії
3 травня 1997 року — 27 червня 2007 року
Попередник: Джон Мейджор
Наступник: Гордон Браун
 
Народження: 6 травня 1953(1953-05-06) (70 років)
Единбург, Шотландія
Країна: Велика Британія
Релігія: католицька церква
Освіта: Колледж Святого Іоанна (1976), Феттс-коледжd[1], юридична школа Сіті, Chorister Schoold (липень 1966)[2] і St. Peter's Boys Schoold
Партія: Лейбористська партія
Батько: Leo Blaird[3][4][5]
Мати: Hazel Elizabeth Rosaleen Corscadend[5]
Шлюб: Шері Блер[6]
Діти: Euan Blaird[5], Nicholas Blaird[5], Kathryn Blaird[5] і Leo George Blaird[5]
Нагороди:

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Висловлювання у Вікіцитатах

Е́нтоні Чарльз Лі́нтон Блер (англ. Anthony Charles Lynton Blair; *6 травня 1953) — прем'єр-міністр Великобританії (3 травня 1997-27 червня 2007), перший лорд Казначейства, член Таємної ради, міністр Британської цивільної служби і член Парламенту від виборчого округу Седжфілд у північно-східній Англії.

Біографія

Блер став лідером британської Лейбористської партії в липні 1994, після раптової смерті його попередника, Джона Сміта. Під його керівництвом партія отримала рішучу перемогу на виборах 1997 року, поклавши кінець 18-річному правленню урядів правоцентристської Консервативної партії. Блер займає посаду прем'єр-міністра довше за будь-якого іншого представника Лейбористської партії і є єдиною людиною, яка б привела партію до трьох послідовних перемог на виборах. Він був наймолодшим прем'єр-міністром після лорда Ліверпуля у 1812 році.

Разом з Гордоном Брауном і Пітером Мендельсоном, Блеру приписують заслугу повернення Лейбористської партії до центру британської політики, використовуючи термін «Нова Праця» щоб відрізняти свою про-ринкову політику від більш колективістської політики партії в минулому. Цю зміну порівнюють з центристськими реформами Демократичної партії США, пов'язаними з Білом Клінтоном і «новими демократами», хоч з меншою кількістю соціально консервативних елементів та культурними відмінностями між британським і американським суспільствами. Блер описує свою політичну філософію як «сучасну соціал-демократію» і «третій шлях».

Блер підтримав цілий ряд аспектів зовнішньої політики США, беручи участь у вторгненнях до Афганістану в 2001 і Іраку в 2003. В результаті він зіткнувся з різкою критикою більшості ліберально настроєних британців, тобто прихильників своєї власної партії, а обставини втягнення Британії до війну в Іраку розглядаються багатьма як безчесні.

У жовтні 2004 Блер заявив, що він не зможе піти на четвертий термін як прем'єр-міністр. Це привело до роздумів щодо того, як довго його лідерство буде продовжуватися, наступні загальні вибори будуть приведені 3 червня 2010. 14 травня 2006 газета Незалежність (англ. Independent on Sunday) повідомила, що Блер конфіденційно запевнив міністрів що він залишить посаду літом 2007. Передбачалось, що його замінить канцлер Казначейства Гордон Браун. 10 травня 2007 р. Тоні Блер повідомив, що піде в відставку з посади прем'єр-міністра країни 27 червня того ж року.
Останні 2 місяці його перебування на посаді прем'єр-міністра були позначені значною міжнародною активністю. У тому числі він зміг відстояти інтереси Сполученого Королівства у новому базовому договорі щодо ЄС, який має замінити Європейську конституцію. Завдяки цьому на Великобританію не має розповсюджуватись обов'язковість виконання Хартії фундаментальних прав людини та у ЄС, замість посади союзного міністра закордонних справ має бути введена лише посада Верховного представника ЄС у справах зовнішньої політики. 27 червня 2007 королева Єлизавета ІІ прийняла відставку Тоні Блера з посади прем'єр-міністра та призначила Гордона Брауна, канцлера казначейства, доручивши йому сформувати Кабінет. Тоді ж Блер склав із себе повноваження члена Парламенту від округу Седжфілд, першим представником якого у Палаті громад він був, але залишився таємним радником ЇЇ Величності.

Після відставки та нетривалого відпочинку він був призначений спеціальним представником так званого «близькосхідного квартету» з урегулювання ситуації на Близькому Сході.

Попередник: Прем'єр-міністри Великобританії
9 червня 198327 червня 2007
Наступник:
Джон Мейджор
Гордон Браун

Посилання


Шаблон:Link GA Шаблон:Link GA

  1. Who's who(untranslated), 1849. — ISSN 0083-937X
  2. Roll Call
  3. Tony Blair's father Leo dies at the age of 89 — 2012.
  4. Blair: 'Why adoption is close to my heart' — 2000.
  5. а б в г д е Lundy D. R. The Peerage
  6. Cherie celebrates her 30th Wedding Anniversary this spring — 2010.