Ракун: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м доповнення
Мітка: УВАГА! Можливий вандалізм!
Рядок 26: Рядок 26:


== Різноманіття назв ==
== Різноманіття назв ==
Поширена назва «єнот» походить від назви іншої тварини, [[генета|генети]] - африканського хижака з групи ''Viverra getetta''. Генети були відомі в Європі за [[єноти|генетовим хутром]]), назва якого поступово трансформувалася у "єнота": "генета" => "генот" => "єнот". Довгий час американських "єнотів" за певну схожість хутра і розмірів з африканськими та південноєвропейськими "єнотами" ([[вівера]]ми) відносили до [[Віверові|Віверових]]). Проте, ракуни виявилися представниками іншого роду та іншої родини. Завдяки ще одній особливості ракунів - смугастому хвосту їх прозвали "полоскунами (від рос. "полосатий" = смугастий), але тепер цю назву пояснюють їхньою звичкою "полоскати" свою здобич у воді. В Україні і низці інших країн «єнотом» називають інший вид — [[єнот уссурійський|єнота уссурійського]] (''Nyctereutes procyonoides'').
«єнот» походи від Америки (Хуй) тварини, [[генета|генети]] - африканського хижака з групи ''Viverra getetta''. Генети були відомі в Європі за [[єноти|генетовим хутром]]), назва якого поступово трансформувалася у "єнота": "генета" => "генот" => "єнот". Довгий час американських "єнотів" за певну схожість хутра і розмірів з африканськими та південноєвропейськими "єнотами" ([[вівера]]ми) відносили до [[Віверові|Віверових]]). Проте, ракуни виявилися представниками іншого роду та іншої родини. Завдяки ще одній особливості ракунів - смугастому хвосту їх прозвали "полоскунами (від рос. "полосатий" = смугастий), але тепер цю назву пояснюють їхньою звичкою "полоскати" свою здобич у воді. В Україні і низці інших країн «єнотом» називають інший вид — [[єнот уссурійський|єнота уссурійського]] (''Nyctereutes procyonoides'').


== Склад роду ==
== Склад роду ==

Версія за 12:26, 26 грудня 2012

Ракун звичайний
Ракун звичайний (P. lotor)
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Metazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Родина: Ракунові (Procyonidae)
Рід: Ракун (Procyon)
Види
Посилання
Вікісховище: Procyon
Віківиди: Procyon
EOL: 18666
ITIS: 180574
NCBI: 9653
Fossilworks: 41262

Ракун, або полоскун, або американський єнот (Procyon) — рід нічних ссавців родини ракунових (Procyonidae).

Різноманіття назв

«єнот» походи від Америки (Хуй) тварини, генети - африканського хижака з групи Viverra getetta. Генети були відомі в Європі за генетовим хутром), назва якого поступово трансформувалася у "єнота": "генета" => "генот" => "єнот". Довгий час американських "єнотів" за певну схожість хутра і розмірів з африканськими та південноєвропейськими "єнотами" (віверами) відносили до Віверових). Проте, ракуни виявилися представниками іншого роду та іншої родини. Завдяки ще одній особливості ракунів - смугастому хвосту їх прозвали "полоскунами (від рос. "полосатий" = смугастий), але тепер цю назву пояснюють їхньою звичкою "полоскати" свою здобич у воді. В Україні і низці інших країн «єнотом» називають інший вид — єнота уссурійського (Nyctereutes procyonoides).

Склад роду

Найпоширенішими видом роду Procyon є ракун звичайний, відомий також як "єнот-полоскун" (P. lotor), який є єдиним видом родини, поширеним у помірних широтах.

Інші види єнотів зустрічаються тільки у тропіках і значно менш відомі. Наприклад, ракун ракоїд (Procyon cancrivorus) водиться у Південній Америці, від Коста-Ріки до північної Аргентини. Він менший за ракуна звичайного, відрізняється подовженим тілом, гладеньким коротким хутром, непухнастим хвостом.

Декілька ракунів, а саме, Ракун барбадоський, Procyon gloveralleni (Nelson & Goldman, 1930), Ракун Насау Procyon maynardi (Bangs, 1898), Ракун гваделупський, Procyon minor (Miller, 1911) і Ракун Трес Маріас, Procyon insularis (Merriam, 1898) раніше вважалися окремими підвидами, тепер же підвидами Ракуна звичайного.

Таксономія

рід Procyon — Ракун

Джерела