Імпульсний стабілізатор напруги: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Рядок 27: Рядок 27:
=== Переваги та недоліки імпульсного стабілізатора напруги ===
=== Переваги та недоліки імпульсного стабілізатора напруги ===
В порівнянні з стабілізатором напруги на силовому трансформаторі імпульсний стабілізатор має наступні переваги:
В порівнянні з стабілізатором напруги на силовому трансформаторі імпульсний стабілізатор має наступні переваги:
* Вхідний конденсатор працює при напрузі, яка становить <math>1.41U_{in}</math>, де <math>U_{in}</math> - напруга в мережі (для мережі 220 В напруга на конденсаторі становить біля 310 В). Зважуючи на те, що енергія конденсатора <math>E=CU^2</math> пропорційна квадрату напруги, конденсатор здатен запасати значну енергію при відносно невеликій ємності.
* Вхідний конденсатор працює при напрузі, яка становить <math>U_c=1.41U_{in}</math>, де <math>U_{in}</math> - напруга в мережі (для мережі 220 В напруга на конденсаторі становить біля 310 В). Зважуючи на те, що енергія конденсатора пропорційна квадрату напруги <math>E=CU^2</math>, конденсатор здатен запасати значну енергію при відносно невеликій ємності.
* Зважаючи на те, що розсіювана на ключовому елементі інвертора потужність складає <math>P=UI</math>, а цей елемент працює або в режимі малого току (коли він закритий), або в режимі малої напруги (коли відкритий), розсіювана на ключі потужність є незначною.
* Розсіювана на ключовому елементі інвертора потужність складає <math>P=UI</math>. Зважаючи на те, що цей елемент більшу частину часу знаходиться або в режимі малого току (коли він закритий), або в режимі малої напруги (коли відкритий), розсіювана на ключі потужність є незначною.
* Вихідний трансформатор та вихідні фільтри працюють на високій частоті, тому їх розміри можуть бути незначними.
* Вихідний трансформатор та вихідні фільтри працюють на високій частоті, тому їх розміри можуть бути незначними.
Як наслідок, імпульсні стабілізатори напруги мають високий ККД при невеликих розмірах, вазі і вартості.
Як наслідок, імпульсні стабілізатори напруги мають високий ККД при невеликих розмірах, вазі і вартості.

Версія за 07:51, 29 грудня 2012

Імпульсний стабілізатор напруги персонального комп'ютера

Імпульсний стабілізатор напруги (ключовий стабілізатор напруги[1]) - це стабілізатор напруги, в якому регулювальний елемент працює в ключовому режимі, тобто більшу частину часу він знаходиться або в режимі відсічення, коли його опір максимально, або в режимі насичення - з мінімальним опором, а значить може розглядатися як перемикач (ключ).

Принцип роботи

Безтрансформаторний стабілізатор зі зменшенням напруги

Окрім ключа S, найпростіша схема з дроселем L включає діод D і конденсатор C. Коли ключ S замикає коло, струм від джерела тече через дросель L в навантаження. ЕРС самоіндукції дроселя скерована проти напруги джерела напруги. В результаті напруга на опорі навантаження дорівнює різниці напруг джерела і ЕРС самоіндукції дроселя, струм через дросель росте, як і напруга на конденсаторі C і навантаженні. При розімкнутому ключі S струм продовжує текти через дросель в тому ж напрямку через діод D і навантаження, а також конденсатор C. ЕРС самоіндукції прикладена до опору R через діод D, струм через дросель зменшується, як і напруга на конденсаторі C і на навантаженні.

В якості перемикача S може бути використаний польовий чи біполярний транзистор, або тиристор. Напруга на опорі навантаження не може перевищувати напругу джерела.

Безтрансформаторний стабілізатор з підвищенням напруги

В цій схемі комутуючий елемент S ввімкнутий після дроселя. Коли він замкнутий, струм від джерела тече через дросель L; струм через нього збільшується, в ньому накопичується енергія. При роз'єднанні кола струм від джерела тече через дросель L, діод D і опір навантаження. Напруга джерела і ЕРС самоіндукції дроселя прикладені в одному напрямку і сумуються на опорі навантаження. Струм поступово зменшується, дросель віддає енергію в навантаження. Поки перемикач замкнутий, навантаження живиться напругою конденсатора C. Діод D не дає йому розрядитися через ключ S.

Трансформаторний імпульсний стабілізатор

Блок-схема імпульсного стабілізатора напруги
Спрощена принципова схема імпульсного стабілізатора напруги з блоком порівняння на операційному підсилювачі

Трансформаторний імпульсний стабілізатор включає (див. Блок-схему імпульсного стабілізатора напруги):

  • Випрямляч змінного струму побутової частоти (50 або 60 Гц) з накопичувальним конденсатор значної ємності.
  • Інвертор - перетворює постійний струм в змінний високої частоти (звичайно в діапазоні 10-100 кГц).
  • Схему управління інвертором, яка забезпечує стабілізацію вихідної напруги (в окремих випадках також захист, спеціальні режими пуску тощо).
  • Високочастотний вихідний трансформатор для пониження напруги з інвертора до необхідного рівня або рівнів.
  • Вихідний випрямляч з фільтром (може бути кілька).

Змінна напруга електричної мережі (в залежності від регіону світу між 100-240В і 50-60Гц) випрямляється на вхідному діодному мосту і згладжується конденсатором великої ємності, після чого подається на високочастотний інвертор. Регулювання вихідної напруги відбувається шляхом широтно-імпульсної мудуляції в схемі управління - порівнянням вихідної напруги з пилкоподібними імпульсами. При цьому час, поки ключ виявляється закритим, виявляється пропорційним вихідній напрузі, і таким чином зміна енергії в вихідному високочастотному трансформаторі забезпечує стабілізацію вихідної напруги стабілізатора.

Переваги та недоліки імпульсного стабілізатора напруги

В порівнянні з стабілізатором напруги на силовому трансформаторі імпульсний стабілізатор має наступні переваги:

  • Вхідний конденсатор працює при напрузі, яка становить , де - напруга в мережі (для мережі 220 В напруга на конденсаторі становить біля 310 В). Зважуючи на те, що енергія конденсатора пропорційна квадрату напруги , конденсатор здатен запасати значну енергію при відносно невеликій ємності.
  • Розсіювана на ключовому елементі інвертора потужність складає . Зважаючи на те, що цей елемент більшу частину часу знаходиться або в режимі малого току (коли він закритий), або в режимі малої напруги (коли відкритий), розсіювана на ключі потужність є незначною.
  • Вихідний трансформатор та вихідні фільтри працюють на високій частоті, тому їх розміри можуть бути незначними.

Як наслідок, імпульсні стабілізатори напруги мають високий ККД при невеликих розмірах, вазі і вартості.

Недоліком таких стабілізаторів є значне високочастотне випромінювання і, як наслідок, необхідність екранування в чутливій апаратурі. Крім того, на виході стабілізатора можуть бути присутні пульсації, які виникають через високочастотні наведення ЕРС від трансформатора та з'єднуючих провідників.

Різновиди

За співвідношенням вхідної та вихідної напруги
  • Знижуючі
  • Підвищуючі
  • З довільною зміною напруги
  • Інвертори
За типом ключового елемента
Інтегруючим елементом може бути
Залежно від режиму роботи поділяються на

Застосування

Імпульсні блоки живлення майже повністю замінили блоки живлення на силовому трансформаторі. Вони використовуються практично у всіх пристроях, підключених до побутової мережі напруги: телевізорах, комп'ютерах та аксесуарах тощо.

Див. також

Посилання

  1. Національний банк стандартизованих науково-технічних термінів

Література

  • Хоровиц П., Хилл У. Искусство схемотехники. Изд.5-е, перераб. — М.: Мир, 1998. — 698 с. — ISBN: 978-5-9518-0351-1 (рос.)