Доктрина Вайнбергера: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
IvanBot (обговорення | внесок)
м replaced: = Див також = → = Див. також =
Sanya3 (обговорення | внесок)
мНемає опису редагування
Рядок 19: Рядок 19:
{{reflist}}
{{reflist}}


{{mil-stub}}
{{geopolitics-stub}}
{{Ізольована стаття}}
{{Ізольована стаття}}



Версія за 08:23, 7 січня 2013

Доктрина Вайнбергера (англ. Weinberger Doctrine) — це список пунктів, що визначають коли Сполучені Штати можуть використовувати свої війська у військові діях. Доктрина була публічно оголошена міністром оборони США Каспаром Вайнбергером (Caspar Weinberger) 28 листопада 1984-го року у промові, названій «Використання військової сили» ("The Uses of Military Power"), виголошeній в Національному прес-клубі у Вашингтоні, округ Колумбія.[1]

Доктрина Вайнбергерa була наслідком сукупних уроків, витягнутих з війни у В'єтнамі і бажання уряду США уникнути таких трясовин в майбутньому.[2]

Доктрина Вайнбергерa:

  1. Сполучені Штати повинні використовувати війскові сили для боротьби тільки якщо це пов'язано з життєво важливими національними інтересами Сполучених Штатів або їх союзників.
  2. Війська США повинні використовуватися тільки з повною відданністю і з явним наміром перемогти. В іншому разі, війська не повинні використовуватись.
  3. Бойові частини США повинні використовуватися тільки з чітко визначеними політичними та військовими цілями і здатністю для досягнення цих цілей.
  4. Зв'язок між цілями та розміром і складом війскових сил повинен постійно переглядатись і бути скоригованими в разі потреби.
  5. Війська США не повинні використовуватися в бою без «обгрунтованої впевненості» в підтримці американської громадськості та Конгресу США.
  6. Використання військ США слід розглядати тільки як останній засіб.

Див. також

Посилання

  1. PBS.org: transcript of "The Uses of Military Power"
  2. LaFeber, Walter. “The Rise and Fall of Colin Powell.” Political Science Quarterly. Vol. 124, No. 1 (March, 2009) pp. 71-93.


Шаблон:Geopolitics-stub