Бібліоміст: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м інтервікі
Рядок 18: Рядок 18:
==Історія==
==Історія==


Бібліоміст - це проект у рамках ініціативи "Глобальні бібліотеки" Фонду Білла і Мелінди Гейтс, яка реалізується в Чилі, Мексиці, Ботсвані, Литві, Латвії, Румунії, Україні, Польщі, Болгарії і В'єтнам. Метою ініціативи є підтримка вільного громадського доступу до комп'ютерів та Інтернету у всьому світі і подолання цифрової нерівності.
Бібліоміст - це проект у рамках ініціативи "Глобальні бібліотеки" Фонду Білла і Мелінди Гейтс, яка реалізується в Чилі, Мексиці, Ботсвані, Литві, Латвії, Румунії, Україні, Польщі, Болгарії, В'єтнамі та Молдові. Метою ініціативи є підтримка вільного громадського доступу до комп'ютерів та Інтернету у всьому світі і подолання цифрової нерівності.
Основна ідея полягає в тому, що доступ до інформації допомагає людям змінити їхнє життя на кращє і що він необхіден в умовах нинішнього глобалізованого суспільства. В рамках цієї ініціативи Фонд Білла і Мелінди Гейтс надає фінансування для придбання комп'ютерної техніки, навчання бібліотекарів використання нових технологій і таким чином допомагає бібліотекам стати сучасними громадськими інформаційними центрами.
Основна ідея полягає в тому, що доступ до інформації допомагає людям змінити їхнє життя на кращє і що він необхіден в умовах нинішнього глобалізованого суспільства. В рамках цієї ініціативи Фонд Білла і Мелінди Гейтс надає фінансування для придбання комп'ютерної техніки, навчання бібліотекарів використання нових технологій і таким чином допомагає бібліотекам стати сучасними громадськими інформаційними центрами.



Версія за 12:11, 9 січня 2013

"Бібліоміст"
Адреса Київ
Офіційний сайт bibliomist.org
CMNS: Бібліоміст у Вікісховищі

Бібліоміст ([ Bibliomist] помилка: {{lang-xx}}: текст вже має курсивний шрифт (допомога), [ Библиомист] помилка: {{lang-xx}}: текст вже має курсивний шрифт (допомога)) — програма модернізації українських бібліотек. Бібліоміст розширює доступ до інформації та сучасних технологій шляхом обладнання близько 1600 публічних бібліотек комп’ютерною технікою до 2013 року, навчання бібліотекарів роботі з новітніми технологіями на базі 25 тренінгових центрі в та підвищення рівня комп’ютерної грамотності населення у бібліотеках-учасницях по всій країні, надання підтримки бібліотекам у здійсненні адвокаційної діяльності та залученні додаткових ресурсів, просування сучасних українських бібліотек серед широкої громадськості.

Історія

Бібліоміст - це проект у рамках ініціативи "Глобальні бібліотеки" Фонду Білла і Мелінди Гейтс, яка реалізується в Чилі, Мексиці, Ботсвані, Литві, Латвії, Румунії, Україні, Польщі, Болгарії, В'єтнамі та Молдові. Метою ініціативи є підтримка вільного громадського доступу до комп'ютерів та Інтернету у всьому світі і подолання цифрової нерівності. Основна ідея полягає в тому, що доступ до інформації допомагає людям змінити їхнє життя на кращє і що він необхіден в умовах нинішнього глобалізованого суспільства. В рамках цієї ініціативи Фонд Білла і Мелінди Гейтс надає фінансування для придбання комп'ютерної техніки, навчання бібліотекарів використання нових технологій і таким чином допомагає бібліотекам стати сучасними громадськими інформаційними центрами.

Реалізація програми "Бібліоміст" почалась у 2009 році після проведення дослідження "Публичні бібліотеки України як місце доступу громадян до інформаційних технологій та Інтернету" [1]] (2008), проведеного Українською бібліотечною асоціацією. Хоча протягом останніх двох десятиліть Україна зробила значні кроки в напрямку розвитку економіки, значна частина бібліотек залишилась осторонь позитивних перетворень. Як наслідок, мільйони людей не отримують необхідної інформації. Завдяки програмі «Бібліоміст» публічні бібліотеки перетворюються на центри громадського життя, де люди можуть мати доступ до необхідної інформації в електронному вигляді та отримати допомогу кваліфікованого бібліотекаря.

Структура

Файл:IREX-USAID-MinCult-ULA press conf.jpg
прес-конференція Міністерства культури України, USAID, IREX і УБА, присвячена оголошенню результатів конкурсу «Організація нових біліотечних послуг»

«Бібліоміст» — це спільна робота таких партнерських організацій: Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів в Україні (IREX), обрана Фондом Білла та Мелінды Гейтс для реалізації програми в Україні, Української бібліотечої асоціації (УБА), корпорації Microsoft, яка безкоштовно передає публічним бібліотекам України - учасницям програми «Бібліоміст» програмне забезпечення в сумі близько 9 мільйонів доларів США і Міністерства культури України. Протокол про наміри між Міністерством культури України і IREX щодо реалізації проекту «Бібліоміст» був підписаний у Києві 8 грудня 2008 р. Міністерство культури України здійснює загальний контроль за діяльністю проекту.

Діяльність програми

«Бібліоміст» надає фінансування публічним бібліотекам на конкурсній основі, зокрема за допомогою конкурсу «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету», "Конкурсу співпраці бібліотек з місцевими громадами" (малі гранти), "Навчально-інноваційні бібліотеки", "Бібліотека йде в люди". Окрім того, бібліотекарі можуть брати участь у різних програмах підвищення кваліфікації, наприклад, ініціативі "Лідер бібліотечної справи".

Станом на весну 2011 року до програми «Бібліоміст» долучилися 269 бібліотек. Протягом 2011 року комп'ютерне обладнання отримають 730 публічних бібліотек.

Приклади проектів програми «Бібліоміст»

"Бібліотека+Інтернет=Вам врожай!" У Тернопільській області фермерам вдалося збільшити врожайність помідорів завдяки інформації про кращі сорти, знайденій через Інтернет у місцевій бібліотеці за допомогою кваліфікованого бібліотекаря.

Допомога з пошуком роботи? Запитай свою бібліотеку! Колишній учительці Тетяні Нішкур з Херсона було складно знайти роботу після скорочення. У бібліотеці їй допомогли створити бізнес-план, за яким вона почала пропонувати оренду байдарок і туристичні послуги. Зараз пані Тетяна є власницею невеликого приватного підприємства і продовжує відвідувати бібліотеку, де їй пропонують доступ до Інтернету та навчання.

«Бібліотека+» представляє бібліотрамвай Переможець конкурсу співпраці бібліотек з місцевими громадами Центральна бібліотека для дітей і юнацтва м. Львів здійснила проект «Бібліотека+», у рамках якого користувачі прикрасили трамвай рекламою бібліотек та інформацією про їхні послуги. Для «Бібліотрамвая» обрали маршрут, уздовж якого розташовані декілька книгозбірень, а зупинки перейменували на бібліотечний лад. Під час поїздки на пасажирів чекали конкурси, презентації нових книг, мультимедійних ресурсів та клубів.

Тернопільська обласна бібліотека для молоді-2.0 на вашу користь Тернопільська обласна бібліотека для молоді навчає користуватися технологіями Веб 2.0 і демонструє їх переваги на практиці групам працівників методичних відділів та юнацьких структурних підрозділів ЦБС області, працівників шкільних і вузівських бібліотек області, вихованців Тернопільського сиротинця «Вифлеєм», лідерів громадських організацій інвалідів області, і всім, хто відвідує Тернопільську ОЮБ.

Державний заклад «Державна бібліотека України для юнацтва»-безпечний і привітний веб-простір Проект Державної бібліотеки України для юнацтва присвячений веб-спілкуванню та нетикету. Він спирається на Всеукраїнське соціологічне дослідження, результати якого продемонстрували, що 57,8% респондентів не знають, що в Інтернеті потрібно дотримуватися певної культури спілкування, а понад 90 % опитаних підтвердили бажання дізнатися більше про нетикет і запропонували зручні для них способи отримання інформації. У відповідь Державна бібліотека для юнацтва розробить і проведе тренінги з формування мережевої культури для фахівців (бібліотечні співробітники, працівники закладів освіти), батьків, юнацтва та молоді.

Посилання

  1. Публичні бібліотеки України як місце доступу громадян до інформаційних технологій та Інтернету. Міленіум. 2008. с. 121. ISBN 966-8063-X-70. {{cite book}}: Перевірте значення |isbn=: недійсна форма (довідка) [http://www.reglibrary.mk.ua/ins/pages/evro/arc/glob.doc

Зовнішні посилання

Див. також