Вікіпедія:Авторські права: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вилучено вміст Додано вміст
IvanBot (обговорення | внесок)
м replaced: зворотньо → зворотно за допомогою AWB
м оновлення даних, зовнішні посилання
Рядок 1: Рядок 1:
{{policy|ВП:АП}}
{{policy|ВП:АП}}


Всі матеріали, розміщені на [[Вікіпедія|Вікіпедії]], доступні на умовах ліцензії [[Вікіпедія:Текст GNU Free Documentation License|GNU Free Documentation License]] (GFDL), яка базується на принципі [[:en:copyleft|«copyleft»]], та [http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ Creative Commons Attribution/Share-Alike]. Тобто статті Вікіпедії можуть копіюватись, модифікуватись та розповсюджуватись '''обов'язково за умови''', що на їх копії, чи нові версії, поширюється така ж свобода використання та розповсюдження, як і на оригінали, й у кожному випадку зазначається автор запозиченої з Вікіпедії статті (пряме посилання на статтю з Вікіпедії задовольняє даній вимозі щодо визнання авторських прав).
Всі матеріали, розміщені на [[Вікіпедія|Вікіпедії]], доступні на умовах ліцензії [[Вікіпедія:Текст GNU Free Documentation License|GNU Free Documentation License]] (GFDL), яка базується на принципі [[:en:copyleft|«copyleft»]], та [http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.uk Creative Commons Attribution/Share-Alike]. Тобто статті Вікіпедії можуть копіюватись, модифікуватись та розповсюджуватись '''обов'язково за умови''', що на їх копії, чи нові версії, поширюється така ж свобода використання та розповсюдження, як і на оригінали, й у кожному випадку зазначається автор запозиченої з Вікіпедії статті (пряме посилання на статтю з Вікіпедії задовольняє даній вимозі щодо визнання авторських прав).


: '''Кожен має право копіювати, розповсюджувати та вносити зміни до даного документу на умовах GNU Free Documentation License, Версії 1.2 або будь-якої наступної версії, опублікованої [[Free Software Foundation]]; документ не містить Незмінних розділів та не має Текстів титульної та зворотної обкладинок.'''
: '''Кожен має право копіювати, розповсюджувати та вносити зміни до даного документу на умовах GNU Free Documentation License, Версії 1.2 або будь-якої наступної версії, опублікованої [[Free Software Foundation]]; документ не містить Незмінних розділів та не має Текстів титульної та зворотної обкладинок.'''

Версія за 12:13, 17 січня 2013


Всі матеріали, розміщені на Вікіпедії, доступні на умовах ліцензії GNU Free Documentation License (GFDL), яка базується на принципі «copyleft», та Creative Commons Attribution/Share-Alike. Тобто статті Вікіпедії можуть копіюватись, модифікуватись та розповсюджуватись обов'язково за умови, що на їх копії, чи нові версії, поширюється така ж свобода використання та розповсюдження, як і на оригінали, й у кожному випадку зазначається автор запозиченої з Вікіпедії статті (пряме посилання на статтю з Вікіпедії задовольняє даній вимозі щодо визнання авторських прав).

Кожен має право копіювати, розповсюджувати та вносити зміни до даного документу на умовах GNU Free Documentation License, Версії 1.2 або будь-якої наступної версії, опублікованої Free Software Foundation; документ не містить Незмінних розділів та не має Текстів титульної та зворотної обкладинок.
Копію даної ліцензії включено в розділ з заголовком «GNU Free Documentation License».
На всі матеріали, розміщені на Вікіпедії, діють Гарантійні застереження.

Умови ліцензії, які мають юридичну силу, закріплено виключно в автентичному тексті GFDL ліцензії англійською мовою, який Ви можете прочитати тут [1]; ця стаття містить лише інтерпретацію цієї ліцензії в сенсі прав й обов'язків користувачів та дописувачів Вікіпедії.

ВАЖЛИВО: Якщо Ви збираєтесь використувати матеріали, розміщені на Вікіпедії, будь-ласка, ознайомтесь з розділом «Права та обов'язки користувачів», текст GNU Free Documentation License та Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported.

Права та обов'язки користувачів

Ви маєте право використовувати матеріали з Вікіпедії у вашій власній книжці, статті, на веб-сторінці чи в іншій праці лише за умови дотримання вимог GFDL. Якщо Ви копіюєте статтю з Вікіпедії, Ви також повинні дотримуватись вимог, викладених в другому розділі GFDL щодо копіювання без змін (детальне роз'яснення вимог до такого копіювання дивіться в статті Вікіпедія:Копіювання без змін).

Якщо Ви створюєте нову статтю, базуючись на статті з Вікіпедії, GFDL ліцензія накладає на Вашу роботу наступні вимоги:

  • Ваша робота повинна бути доступна на умовах GFDL,
  • Ви повинні зазначити авторство статті, яка лежить в основі вашої роботи (розділ ) та
  • Ви повинні забезпечити доступ до «прозорої копії» Вашої роботи (розділ 4J).(Прозорою копією статті на Вікіпедії є безпосередньо її текст.)

Дві останні вимоги Ви можете задовольнити, розмістивши в тексті Вашої роботи явне посилання на статтю з Вікіпедії. Ви також повинні надати доступ до прозорої копії Вашої роботи.

Пам'ятайте, що Вікімедіа Фундація (яка спонсорує проект Вікіпедія) не гарантує збереження даних про авторство статей та їх прозорих копій.

Зразок ліцензійного повідомлення

Нижче надається зразок ліцензійного повідомлення для роботи, в якій використовується стаття з Вікіпедії Часовий пояс:

Дана робота розповсюджується на умовах <a href="http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html">
GNU Free Documentation License</a> і використовує матеріал з Вікіпедії зі статті 
"Часовий пояс"<a href="http://uk.wikipedia.org/wiki/Часовий_пояс"></a>.

(В наведеному прикладі «Часовий пояс» та URL-посилання на статтю в Вікіпедії необхідно замінити на назву статті, яку Ви використали).

Як альтернативу наведеному прикладу, Ви можете розповсюджувати свою роботу разом з копією статті «Часовий пояс», копією тексту GFDL ліцензії та списком щонайменше п'яти (або всіх, якщо їх менше п'яти) основних авторів статті на титульній обкладинці (або перед початком) Вашої роботи.

Добропорядне користування та особливі вимоги

Статті Вікіпедії розповсюджуються на умовах ліцензії GFDL. Іноді вони можуть містити зображення, звук або цитати, які використовуються на умовах доктрини «добропорядного користування», описаної в законодавстві про авторське право Сполучених Штатів Америки. Очевидно, найкраще використовувати для статей матеріал, отриманий на умовах відкритих ліцензій (таких як GFDL чи суспільне надбання). Але у випадках, коли не існує подібного матеріалу, доступного на таких умовах, допускається його використання на умовах «добропорядного користування» (до тих пір поки не з'являться подібні відкриті матеріали).

У таких випадках необхідно зазначати зовнішнє джерело даного матеріалу (на сторінці обговорення чи сторінці опису зображення) та надавати обґрунтування того, чому, на ваш погляд, допускається «добропорядне користування» ним. Пам'ятайте, те, що є «добропорядним користуванням» для Вікіпедії, може таким не бути в контексті Вашої роботи, яка базується на вікіпедійній статті.

Наприклад, якщо у вікіпедійній статті використано зображення на умовах «добропорядного користування», Ви повинні пересвідчитись, що Ваша робота також відповідає даному принципу (тобто якщо Ви маєте на меті використовувати Вашу роботу в комерційних цілях, що дозволяється ліцензією GFDL, Ви не маєте права використовувати в ній матеріали, позначені як для «добропорядного користування»).

Для більшості текстів Вікіпедії не вимагається дотримання певних умов ліцензії GFDL (наприклад, збереження Незмінних розділів, Текстів титульної та/чи зворотної обкладинок), але на деяких текстах такі вимоги можуть бути зазначені. Тож використовуючи їх, Ви зобов'язані включити в Вашу роботу такі Незмінні розділи та Тексти титульної та/чи зворотної обкладинок.

Процедура отримання статусу відповідності принципу «добропорядного користування» для зображень описана в статті Вікіпедія:Добропорядне користування.

Права та обов'язки дописувачів

Якщо Ви публікуєте матеріал на Вікіпедії, Ви віддаєте його в загальне користування на умовах ліцензії GFDL (без незмінних розділів, без текстів титульної та зворотної обкладинок).

Але публікуючи матеріал, Ви не повинні порушувати нічиїх авторських прав, тобто

  • Ви повинні володіти авторським правом на матеріал, який публікуєте (наприклад, якщо Ви самі його створили), чи
  • Ви отримали цей матеріал з джерела, яке дозволяє його ліцензування на умовах GFDL (наприклад, джерелом було суспільне надбання, або матеріал було опубліковано на умовах GFDL).

В першому випадку, Ви залишаєте за собою право власності на опублікований матеріал і можете пізніше перевидати його в будь-який інший спосіб або на умовах будь-якої іншої ліцензії. Але Ви вже не зможете відкликати GFDL на версію, опубліковану Вами на Вікіпедії: вона залишиться ліцензованою на умовах GFDL назавжди.

В другому випадку, якщо Ви в своїй статті використовуєте зовнішній матеріал (опублікований не на Вікіпедії), ліцензований на умовах GFDL, то, згідно вимог цієї ліцензії, Ви повинні вказати авторів матеріалу і мережеву адресу (URL-посилання), за якою знаходиться його оригінальна копія. Якщо в оригінальній копії зазначені Незмінні розділи, Ви повинні дотримуватися даної GFDL вимоги в статті, яку публікуєте на Вікіпедії. Але, по можливості, бажано використовувати ті версії GFDL матеріалів, які оригінально не мають Незмінних розділів.

Використання ліцензованих матеріалів

Якщо в статті, яку Ви публікуєте на Вікіпедії, Ви використовуєтє матеріал, захищений авторським правом, на умовах «добропорядного користування» чи отримавши спеціальний дозвіл від його власника, Ви повинні зауважити це, вказавши в статті відповідні дати та імена. Метою Вікіпедії є вільне розповсюдження якнайбільшої кількості опублікованих на ній матеріалів. Тож радше, наприклад, використовувати зображення та звукові файли, ліцензовані на умовах GFDL або запозичені із суспільного надбання, аніж файли та зображення на умовах добропорядного користування. Дивіться зразок запиту до власника авторських прав на використання його матеріалів на Вікіпедії на умовах ліцензії GFDL.

Ніколи не використовуйте матеріали, які порушують чиїсь авторські права. Це може призвести до виникнення правових зобов'язань і серйозно зашкодити проекту. Не впевнені? Напишіть самі відповідну статтю і ви уникнете такої дилеми.

Пам'ятайте, законодавство щодо авторських прав захищає творче вираження ідеї, а не саму ідею чи інформацію, на якій вона базується. Тож абсолютно легальним є, прочитавши енциклопедичну статтю чи будь-який інший матеріал, передати її своїми словами і опублікувати на Вікіпедії. (Дивіться сторінки обговорення статей «Плагіат» та «Добропорядне користування», на предмет дискусій щодо такого перефразування).

Посилання на ліцензовані матеріали

В статті, яку Ви публікуєте на Вікіпедії, Ви можете посилатись на матеріали, захищені авторським правом, але при умові, що ви доклали достатньо зусиль, щоб пересвідчитись, що ці матеріали, в свою чергу, не порушують «чиїхсь інших» авторських прав. Якщо Ви підозрюєте, що це так, то, будь-ласка, не посилайтесь на них. Наразі, питання, чи є використання посилань на матеріал, в якому порушуються авторські права порушенням авторських прав дискутується в судах. Але в будь-якому разі, такі посилання кидають тінь на Вікіпедію і не сприяють зміцненню її авторитету.

Якщо Ви знайшли порушення авторських прав

Це не є обов'язком рядових вікіпедистів відслідковувати порушення авторських прав на матеріали, розміщені на Вікіпедії. Але якщо Ви помітили таке порушення, Ви, щонайменше, повинні повідомити про це на сторінці обговорення відповідної статті. Інші перевірять Ваші зауваження і, якщо треба, здійснять необхідні кроки по виправленню проблеми. Найбільш корисною інформацією від Вас, в такому випадку, буде URL або інше посилання на те, що Ви вважаєте могло бути джерелом тексту.

Деякі такі повідомлення можуть бути лише фальшивою тривогою. Наприклад, дописувач і був автором тексту, який було опубліковано де-інде на інших умовах, які не забороняють автору публікацію того ж самого матеріалу на Вікіпедії на умовах GFDL. Також, часто Ви можете знайти в інтернеті текст, який оригінально було взято з Вікіпедії. В обох наведених прикладах було б непогано на сторінці обговорення розмістити відповідне повідомлення у відповідь на зауваження про авторські права, щоб попередити повторення подібних дискусій для даного матеріалу на майбутнє.

Якщо частина матеріалу, використаного в статті, дійсно порушує авторські права, то такий матеріал повинен бути вилучений і відповідне повідомлення залишене на сторінці обговорення статті, як і посилання на джерело, з якого був взятий матеріал. Якщо пізніше буде отримана згода автора на використання даного матеріалу, то попередній варіант статті може бути відновлено.

Якщо існує підозра, що вся стаття є порушенням авторських прав, то її вміст має бути замінений стандартним повідомленням, яке Ви можете знайти тут, і сторінка заноситься до категорії статей в яких порушені авторські права. Якщо новий текст написаний не буде, стаття буде вилучена через тиждень після появи попередження.

В надзвичайних випадках, коли дописувач продовжує розміщувати на Вікіпедії матеріал з порушенням авторських прав після отримання відповідного попередження, для нього може бути заблоковано доступ до редагування статей.

Вимоги до зображень

Зображення і фотографії, як і тексти, підпадають під законодавство про авторське право. Якщо зображення не були розміщені як громадське надбання, це означає, що хтось володіє авторськими правами на них. Зображення з інтернету повинні бути ліцензовані напряму власником авторських прав, або кимсь, хто має на це право, від його імені. В деяких випадках, зображення і фотографії можуть бути використані на правах принципу «добропорядного користування».

Світлини урядових інстанцій США

Результати роботи службовців федерального уряду Сполучених Штатів Америки за законодавством належать до суспільного надбання. Але, зважте на те, що федеральний уряд США може володіти авторським правом, яке було приписане іншими. Як загальне правило, зображення, розміщені на сайтах .mil та .gov належать до суспільного надбання, але існує значна кількість винятків. Більшість урядових організацій, які відносяться до компетенції штатів США, не публікують своїх робіт у суспільному надбанні і, насправді, володіють на них авторськими правами. Тому ми радимо завжди перевіряти повідомлення про безпеку і таємницю на таких сайтах.

Уряди за межами США часто захищають авторським правом роботи, виконані їх службовцями (наприклад, Crown Copyright в Великобританії).

Будь-ласка, завжди перевіряйте тип ліцензування матеріалу перед тим, як копіювати його.

Джерела

Авторське право Великобританії

Росія: винятки з авторського права

Алжир

Афганістан, Бутан, Ефіопія, Іран, Ірак, Непал, Сан Марино, Ємен

Присвоєння тегів авторства

Сторінкам опису зображень можуть бути присвоєні спеціальні ярлики, які позначають легальний статус зображення, як описано в Вікіпедія:Ліцензування зображень. Список шаблонів з ліцензіями, які використовуються в українській Вікіпедії розміщено на сторінці Вікіпедія:Шаблони:Авторські права. Ви можете самостійно створити новий шаблон, переклавши українською відповідний шаблон з англійської Вікіпедії. Не забудьте додати його на сторінку Вікіпедія:Шаблони:Авторські права.

Фотографії зірок та відомих особистостей

Вимоги щодо легального копіювання фотографій окреслені в IMDB, і, головним чином, стосуються саме фотографій зірок та відомих особистостей, але також поширюються на інші зображення.

Фотографії, отримані законним шляхом, зазвичай надходять з трьох різних джерел за згодою

  1. студій, продюсерів, видавців журналів чи інших засобів масової інформації якими було зроблено фотографії;
  2. агенцій, які представляють фотографів, котрі зробили фотографії, або безпосередньо самих фотографів (наприклад, фотографів-любителів);
  3. самих зірок чи їх законних представників.

Незмінні секції та тексти у Вікіпедії

Права та обов'язки при повторному використанні (Reusers' rights and obligations)

Приклади повідомлень

Матеріали на умовах добропорядного використання та спеціальні вимоги

Якщо Ви є власником матеріалів, розміщених у Вікіпедії без вашої згоди

Якщо ви є власником авторських прав на матеріал, розміщений на Вікіпедії без Вашої згоди, Ви можете вимагати термінового видалення такого матеріалу з Вікіпедії. Для цього достатньо звернутися на сторінку запитів до адміністраторів або до будь-якого з адміністраторів персонально і адміністратори швидко відреагують на Ваше звернення. Очевидно, що в будь-якому випадку, ми потребуватимемо доказів Вашого авторського права.


Дивіться також