Еліптична галактика: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
EmausBot (обговорення | внесок)
м r2.7.2+) (робот додав: pnb:آنڈیورگا تارہ سمندر
EmausBot (обговорення | внесок)
м r2.7.2+) (робот додав: be-x-old:Эліптычная галяктыка
Рядок 20: Рядок 20:
[[ar:مجرة إهليلجية]]
[[ar:مجرة إهليلجية]]
[[be:Эліптычная галактыка]]
[[be:Эліптычная галактыка]]
[[be-x-old:Эліптычная галяктыка]]
[[bg:Елиптична галактика]]
[[bg:Елиптична галактика]]
[[bs:Eliptična galaksija]]
[[bs:Eliptična galaksija]]

Версія за 20:51, 27 лютого 2013

Еліптична галактика М32 (NGC 221)

Еліптичні галактики (позначається літерою «E») — галактики, що мають еліпсоподібну форму. Їх яскравість плавно зменшується від центра до периферії. Еліптичні галактики позначають літерою E, після чого ставлять число (n = 0 — 7), яке характеризує міру стиснення видимої проекції галактики на площину спостереження, а не реальну форму галактики, яку може бути важко встановити. Число n визначають зі співвідношення n=10(a-b)/a, де a і b — великий і малий діаметри зображення, що спостерігається. Для круглого зображення n = 0. Зображення зі стисненням n > 7 не спостерігали.

Частка еліптичних галактик у загальному числі зоряних систем — 25 %. Стиснення еліптичних галактик говорить про те, що вони обертаються. За розмірами ці галактики дуже різноманітні — серед них зустрічаються як гігантські з масою 10 13 мас Сонця, так і карликові — 10 5 мас Сонця.

Середній спектральний клас еліптичних галактик — G4. Головне населеннязорі пізніх спектральних класів. Більшість еліптичних галактик практично не мають у своєму складі міжзоряного газу, тому формування молодих зірок там не відбувається. Населення цих галактик — старі зірки, подібні до Сонця або менш масивні.

Джерела