Кулинич Омелян Іванович: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
RLutsBot (обговорення | внесок)
м - Категорія:Науковці за алфавітом (завдання для роботів) за допомогою AWB
м clean up, replaced: {{Картка:Науковець → {{Науковець за допомогою AWB (8853)
Рядок 1: Рядок 1:
{{Науковець
'''Кулинич Омелян Іванович''' — український статистик, доктор економічних наук, професор, автор двох статистичних методів: метод статистичних рівнянь залежностей та метод комплексних статистичних коефіцієнтів. Одружений, має доньку та сина (1965 та 1979 року народження).
{{Картка:Науковець
| ім'я = Омелян Іванович Кулинич
| ім'я = Омелян Іванович Кулинич
| ім'я_мовою_оригінала = {{lang-ua|Омелян Іванович Кулинич}}
| ім'я_мовою_оригінала = {{lang-ua|Омелян Іванович Кулинич}}
Рядок 6: Рядок 5:
| зображення_розмір = 225x250px
| зображення_розмір = 225x250px
| зображення_підпис = Омелян Іванович Кулинич, д.е.н., професор
| зображення_підпис = Омелян Іванович Кулинич, д.е.н., професор
| дата народження = {{Дата народження|29|09|1940|вік}}
| дата народження = 29.9.1940
| місце народження = [[Сіде (Україна)|Сіде]], [[Самбірський район]], [[Львівська область]], [[Україна]]
| місце народження = [[Сіде (Україна)|Сіде]], [[Самбірський район]], [[Львівська область]], [[Україна]]
| національність = українець
| національність = українець
Рядок 24: Рядок 23:
| Діти =
| Діти =
| Онуки =
| Онуки =
| нагороди = 1986 р. медаль «Ветеран праці», 2007 р.- нагрудний знак Міністерства освіти і науки України «За наукові досягнення»
| нагороди = 1986 р. - медаль «Ветеран праці», 2007 р.- нагрудний знак Міністерства освіти і науки України «За наукові досягнення»
| примітки =
| примітки =
| особиста_сторінка =
| особиста_сторінка =
}}
}}

'''Кулинич Омелян Іванович''' — український статистик, доктор економічних наук, професор, автор двох статистичних методів: метод статистичних рівнянь залежностей та метод комплексних статистичних коефіцієнтів. Одружений, має доньку та сина (1965 та 1979 року народження).


== Біографія ==
== Біографія ==

Версія за 14:23, 12 березня 2013

Омелян Іванович Кулинич
укр. Омелян Іванович Кулинич

Омелян Іванович Кулинич, д.е.н., професор
Народився 29 вересня 1940(1940-09-29) (83 роки)
Сіде, Самбірський район, Львівська область, Україна
Національність українець
Діяльність статистик
Alma mater Львівський національний університет імені Івана Франка
Галузь статистика
Заклад Хмельницький університет управління та права
Посада Професор кафедри математики, статистики та інформаційних технологій Хмельницького університету управління та права
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор економічних наук
Відомий завдяки: автор двох статистичних методів: метод статистичних рівнянь залежностей та метод комплексних статистичних коефіцієнтів
Нагороди 1986 р. - медаль «Ветеран праці», 2007 р.- нагрудний знак Міністерства освіти і науки України «За наукові досягнення»

Кулинич Омелян Іванович — український статистик, доктор економічних наук, професор, автор двох статистичних методів: метод статистичних рівнянь залежностей та метод комплексних статистичних коефіцієнтів. Одружений, має доньку та сина (1965 та 1979 року народження).

Біографія

Народився Омелян Іванович Кулинич 29 вересня 1940 р. у с. Сіде Самбірського району Львівської області України у родині селян.
Після закінчення Самбірського статистичного технікуму, протягом 1957–1972 рр. працював в районних статистичних органах Тернопільської, Рівненської та Львівської областей на посадах роз'їзного інспектора, інспектора по обліку та старшого інспектора по обліку. У 1968 р. закінчив Львівський державний університет ім. Ів. Франка по спеціальності «Статистика». З 1969 р. по 1973 рік навчався в аспірантурі Львівського торговельно-економічного інституту при кафедрі статистики.

Наукова діяльність та професійне становлення

Науково-педагогічну діяльність розпочав у 1972 р. на посаді асистента кафедри статистики і фінансів Полтавського філіалу Львівського торговельно-економічного інституту. У жовтні 1973 р. в спеціалізованій вченій раді при Київському інституті народного господарства захистив кандидатську дисертацію зі спеціальності 08.00.10 — «Статистика», на тему: «Статистична інформація і методи аналізу виробництва та заготівель продукції тваринництва». З березня 1977 р. працював на посаді доцента кафедри статистики і фінансів Полтавського кооперативного інституту, а у листопаді 1978 р. йому присвоєно наукове звання доцента при цій кафедрі. В 1990 р. у спеціалізованій вченій раді при Московському кооперативному інституті Центроспілки СРСР захистив докторську дисертацію зі спеціальності 08.00.10 — «Статистика», на тему: «Статистичні методи в аналізі і плануванні заготівельної діяльності споживчої кооперації». З 1987 р. працював на посаді завідувача кафедри статистики і фінансів Полтавського кооперативного інституту. 11 вересня 1991 р. присвоєно вчене звання професора при кафедрі статистики і фінансів Полтавського кооперативного інституту. З серпня 1994 р. працював на посаді професора департаменту економіки Кіровоградського інституту сільськогосподарського машинобудування, а з грудня 1997 р. по листопад 2009 р. працював на посаді завідувача кафедри математики, статистики та інформаційних технологій Хмельницького університету управління та права. З січня 1999 р. є академіком Міжнародної Кадрової Академії. З грудня 2009 р. по січень 2011 р.працював на посаді завідувача кафедри державного управління та місцевого самоврядування Хмельницького університету управління та права. Починаючи з вересня 2010 р. обіймає посаду професора кафедри математики, статистики та інформаційних технологій Хмельницького університету управління та права.

Навчальна діяльність

Кулинич О. І. викладає навчальні дисципліни: «Статистика», «Економетрія», «Правова статистика», «Система макроекономічного рахівництва», «Методи аналізу та прогнозування розвитку територіальної громади».

Основні результати наукової діяльності

Кулинич О. І. активно займається науковою роботою. Автор 121 наукової праці (загальним обсягом 346 друк. арк.) з соціально-економічного розвитку країни, методології статистики та економетрії, серед яких одна монографічна праця, п'ять видань підручників «Теорія статистики» та вісім навчальних посібників. Підготовлено 73 навчально-методичні праці. Кулиничем О. І. створено два нових статистичних методи: метод статистичних рівнянь залежностей та метод комплексних статистичних коефіцієнтів, які успішно застосовуються в науково-педагогічній і практичній діяльності. Після опублікування першого видання підручника «Теорія статистики» (1992 р.), розроблені ним методи використовуються в Україні та за кордоном аспірантами і докторантами для захисту дисертаційних робіт. На базі створених нових статистичних методів функціонує наукова школа професора О. І. Кулинича, основні здобутки якої стосуються прикладного застосування методу статистичних рівнянь залежностей та методу комплексних статистичних коефіцієнтів.

Організація та участь конференціях

Кулинич О. І. бере активну участь у міжнародних, всеукраїнських та щорічних університетських конференціях, а також є головою організаційного комітету по проведенню на базі Хмельницького університету управління та права щорічних Всеукраїнських науково-практичних конференцій «Статистична оцінка соціально-економічного розвитку».

Участь в розвитку статистичної науки та економічної практики

Кулинич О. І. — член Вченої та методичної рад, редакційних колегій наукових фахових журналів з економіки.
Очолює організаційний комітет проведення Всеукраїнської конференції «Статистична оцінка соціально-економічного розвитку», яка щорічно збирає більше 100 учасників. На основі розроблених статистичних методів аспіранти та докторанти здійснюють обгрунтування висновків та пропозицій у дисертаційних робах.
Метод комплексних статистичних коефіцієнтів успішно використовується для здійснення комплексної територіальної оцінки соціально-економічного розвитку країни. Така оцінка здійснюється на виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 9 червня 2011 р. N 650 «Про запровадження проведення оцінки результатів діяльності Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій» з використанням формули, яка є складовою частиною методу комплексних статистичних коефіцієнтів.

Нагороди та відзнаки

У 1986 р. Кулинич О. І. нагороджений медаллю «Ветеран праці», в 2007 р.- нагрудним знаком Міністерства освіти і науки України «За наукові досягнення».
Кулинич О. І. користується заслуженим авторитетом в колективі, неодноразово нагороджувався Почесними грамотами обласної державної адміністрації та обласної ради.

Джерела

  • підручник «Теорія статистики»(1-5 видання) за 1992–2010 рр.:
  1. Кулинич О. І. Теорія статистики : [підруч.] / О. І. Кулинич. — К. : Вища школа, 1992. — 135 с.
  2. Кулинич О. І. Теорія статистики : [підруч.] / О. І. Кулинич. — [2-е вид. , доп. і доопр.]. — Кіровоград : ДЦУВ, 1996. — 228 с.
  3. Кулинич О. І. Теорія статистики : [підруч.] / О. І. Кулинич, Р. О. Кулинич. — [3-тє вид. , перероб. і доп.]. — К. : Знання, 2006. — 294 с.
  4. Кулинич О. І. Теорія статистики : [підруч.] / О. І. Кулинич, Р. О. Кулинич. — [4-тє вид. , перероб. і доп.]. — К. : Знання, 2009. — 311 с.
  5. Кулинич О. І. Теорія статистики : [підруч.] / О. І. Кулинич, Р. О. Кулинич. — [5-тє вид. , перероб. і доп.]. — К. : Знання, 2010. — 239 с.­
  • навчальний посібник «Эконометрия», видавництво «Финансы и статистика», Москва, 1999–2001 рр.:
  1. Кулинич Е. И. Эконометрия / Е. И. Кулинич. — М. : Финансы и статистика, 1999–2001. — 304 с.
  • навчальний посібник «Економетрія», 1997–2003 рр.:
  1. Кулинич О. І. Економетрія : [навч. посіб.] / О. І. Кулинич. — Хмельницький: Поділля, 1997.- 116 с.
  2. Кулинич О. І. Економетрія: Практикум : [навч. посіб.] / О. І. Кулинич. — Хмельницький: Поділля, 1998.- 160 с.
  3. Кулинич О. І. Економетрія : [навч. посіб.] / О. І. Кулинич. — Хмельницький: Поділля, 2003. — 215 с.

Посилання

сайт Кулинича Романа Омеляновича сайт Кулинича Романа Омеляновича