Конкретна музика: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
JAnDbot (обговорення | внесок)
м робот додав: ca:Música concreta
м робот змінив: pt:Música concreta
Рядок 28: Рядок 28:
[[no:Konkret musikk]]
[[no:Konkret musikk]]
[[pl:Muzyka konkretna]]
[[pl:Muzyka konkretna]]
[[pt:Musique concrète]]
[[pt:Música concreta]]
[[ru:Конкретная музыка]]
[[ru:Конкретная музыка]]
[[sv:Konkret musik]]
[[sv:Konkret musik]]

Версія за 21:52, 12 січня 2008

Конкретна музика фр. musique concrète - звукові композиції, утворені внаслідок запису на магнітну плівку найрізноманітніших природних або штучних звуків (падання крапель дощу, шум поїзда, голоси птахів і т.д.), їх електроперетворення, змішування та можнтажу.

Як музичний напрямок, конкретна музика виникла у Франції наприкінці 1940-х років. Засновником цього напрямку вважається французький інженер і композитор П'єр Шеффер, що написав у 1950 р. перший значний твір цього напрямку — «Symphonie pour un homme soul». Конкретна музика була сполучена з іншими формами електронної музики при створенні Едгаром Варезом «Poe'me e'lectronіque». Вона була представлена в 1958-м року на Всесвітній виставці в Брюсселі з використанням 425-ти ретельно розміщених гучномовців у спеціальному павільйоні, спроектованому Янісом Ксенакісом.

Після 1950-х рр. конкретна музика була витиснута іншими формами електронної музики, хоча її вплив помітно в поп-музиці, зокрема в пісні «Revolutіon 9» групи The Beatles, наприкінці пісні «Bіke» групи Pink Floyd. В 1967—1968 Френк Заппа створив кілька композицій у стилі конкретної музики. У них чутні вигадливе дзижчання, гудки й свист повітря, що розсікає.

Традиційна й нетрадиційна конкретна музика відроджується в 80-х й 90-х рр. Такі виконавці, як Рей Буттиджег і Джон Освальд використають у знайдені й спеціально створені звуки, застосовуючи різні методи їхньої обробки. Замість магнітофонної стрічки використається дискретний комп'ютер.

В 90-х рр. ріст популярності всіх форм електронної музики привів до другого народження конкретної музики. Такі виконавці, як Крістіан Феннес, Франциско Лопез, Ернесто Родригес й Scanner використають методи конкретної музики у своїй музиці.

Конкретна музика подібна до електронної музики та сонористики і застосовується для оформлення кінофільмів чи драматичних вистав, а також включення в контекст звичайної музики для надання їй нового забарвлення (напр. шум вітру у творі «Вісник» В.Сильвестрова).

Джерела