Hack and slash: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
мНемає опису редагування
DixonDBot (обговорення | внесок)
м Переміщення 1 інтервікі, відтепер доступних на Вікіданих у d:Q4424130
Рядок 33: Рядок 33:


[[Категорія:Жанри відеоігор]]
[[Категорія:Жанри відеоігор]]

[[ru:Слэшер (жанр компьютерных игр)]]

Версія за 18:01, 25 березня 2013

Слешер (англ. Slasher від англ. Slash — рубати, різати) або Чопер (англ. Chopper, буквально м'ясорубка, від англ. Chop — рубати) — особлива різновидність файтингів, дуже схоже на побий їх усіх, але спеціалізується на холодній зброї. Найпопулярніші слешери розроблюються насамперед для приставок, адже джойстик набагато краще підходить для даного типу гри — не більше десяти кнопок, що активно використовуються, і їх комбінації роблять повнорозмірні клавіатури комп'ютерів громіздкими і надмірними, а двох-трьох кнопкові миші — недостатніми. Для гри на комп'ютері украй рекомендується використовувати саме джойстик, аналогічний консольним, щоб повною мірою насолодитися грою.

Не слід плутати Slasher із піджанром RPG Hack'n'Slash.

Звичайні

Гравець має вибір із декількох ударів або особливих прийомів, які, зроблені в певній послідовності, перетворюються в ефективну комбінацію, і чим вона складніша — тим видовищніша й смертельніша атака на ворога. У грі «Принц Персії. Сутичка з Долею» список комбінацій ударів залежить від типу зброї та її кількості й займає кілька аркушів. Крім ударів є прийоми взаємодії із середовищем, наприклад у Devil May Cry 3 гравцеві дозволено робити дії накочування на ворога наче на скейтборді. Зокрема можливо використання ворога, як щита, або платформи для відскоку (Принц Персії) тощо.

Приклади ігор

Аркадні

Характеризуються відсутністю комбо й тим, що на натискання кнопки удар (атака) комп'ютер сам вибирає випадкове комбо, на вибір якого гравець ніяк не може вплинути. Мало чим відрізняються від Hack'n'slash RPG, у яких найчастіше теж неможливий вибір комбо — головна відмінність від Hack'n'slash RPG полягає у вигляді від третьої особи й відсутності системи прокачки персонажа. Іншими словами, геймплей орієнтований не на манчкінів, а на аматорів аркад і екшенів від третьої особи, і персонаж у таких іграх, якщо й отримує level-up'и, то не за прокачку (за експу), а просто за проходження рівня. У зв'язку з подібністю з Hack'n'slash RPG, аркадні слешери, нерідко відносять до Hack'n'slash, у більш широкому сенсі слова ніж Hack'n'slash RPG.

Приклади ігор

Примітки