Деметріос Іпсіланті: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
EmausBot (обговорення | внесок)
EmausBot (обговорення | внесок)
м Перенесено 9 інтервікі-посилань до Вікіданих (d:Q574899)
Рядок 32: Рядок 32:
[[Категорія:Учасники Грецької революції]]
[[Категорія:Учасники Грецької революції]]
[[Категорія:Філікі Етерія]]
[[Категорія:Філікі Етерія]]

[[el:Δημήτριος Υψηλάντης]]
[[en:Demetrios Ypsilantis]]
[[fr:Dimítrios Ypsilántis]]
[[he:דימיטריוס איפסילנטי]]
[[it:Demetrios Ypsilanti]]
[[pl:Dmitrij Ipsilanti]]
[[ru:Ипсиланти, Дмитрий Константинович]]
[[sv:Demetrios Ypsilantis]]
[[war:Demetrios Ypsilantis]]

Версія за 14:59, 26 березня 2013

Деметріос Іпсіланті, портрет роботи Спірідона Просалентіса

Деметріос Іпсіланті (грец. Δημήτριος Υψηλάντης, 1793, Константинополь — 3 січня 1832, Нафпліон) — офіцер російської служби, член товариства «Філікі Етерія», учасник національно-визвольної війни Греції 1821—1829 рр.

Біографічні відомості

Деметріос Іпсіланті народився 1793 р. в Константинополі. Другий син Костянтина Іпсіланті, брат Олександра Іпсіланті. Військову освіту здобув у Франції, потім поступив в Санкт-Петербурзі до гвардії російського імператора. 1818 р. став членом таємного товариства «Філікі Етерія».

20 червня 1821 р. в Мореї прийняв на себе командування армією та керівництво повстанням в ході Грецької війни за незалежність від Османської імперії, представляючи свого брата Олександра Іпсіланті. Незважаючи на популярність свого імені, він скоро втратив майже всякий престиж; цьому найбільше сприяли його явні претензії на корону.

У січні 1822 р. він був обраний президентом перших Народних зборів в Епідаврі, але вже на них опинився в меншості зі своєю «військовою партією». Залишив свою посаду в 1823 р., оскільки невдоволені вимагали його зміщення, повернутись до влади Іпсіланті допомогло тільки сприяння Теодороса Колокотроніса. Після цього був одним з багатьох ватажків протиурядових загонів. 25 вересня 1829 р. йому вдалося змусити турецького головнокомандувача Аслам-бея підписати капітуляцію, що поклало кінець активним бойовим діям в Греції. Залишив грецьку службу 1830 р. внаслідок незгоди із політикою першого президента Греції Іоанніса Каподістрії, вступив у конфлікт також із Александросом Маврокордатосом.

Відомо, що певний час у Деметріоса Іпсіланті були романтичні стосунки із героїнею Грецької революції Манто Маврогенус.

Джерела

  • Ипсиланти // Большой энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона (рос.)
  • Αγαπητός Σ. Αγαπητός (1877). Οι Ένδοξοι Έλληνες του 1821, ή Οι Πρωταγωνισταί της Ελλάδος. Τυπογραφείον Α. Σ. Αγαπητού, Εν Πάτραις. с. 135—142. Процитовано 13 Αυγούστου 2009.
  • East, The Union of Moldavia and Wallachia, 1859 — An Episode in Diplomatic History, Thirlwall Prize Essay for 1927, Cambridge University Press (1929).