Національний інститут імені Оссолінських: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
мНемає опису редагування
Addbot (обговорення | внесок)
м Вилучення 6 інтервікі, відтепер доступних на Вікіданих: d:q2034617
Рядок 44: Рядок 44:
[[Категорія:Бібліотеки за алфавітом]]
[[Категорія:Бібліотеки за алфавітом]]
[[Категорія:Засновані 1817]]
[[Категорія:Засновані 1817]]

[[be-x-old:Асалінэюм]]
[[de:Ossolineum]]
[[en:Ossolineum]]
[[es:Ossolineum]]
[[fr:Ossolineum]]
[[pl:Zakład Narodowy im. Ossolińskich]]

Версія за 03:06, 27 березня 2013

Будівля Оссолінеуму у Львові. 1975
Костел єзуїтів у Львові, де зберігаються фонди, не передані в Польщу

Національна бібліотека імені Оссолінських (пол. Zakład Narodowy im. Ossolińskich) або Оссолінеум (пол. Ossolineum) — національна бібліотека Польщі. Заснована графом Оссолінським у 1817 році у Львові в приміщенні колишнього монастиря сестер ордену кармеліток черевичкових. Після Другої світової війни, основна частина фондів переїхала у Вроцлав, натомість, у Львові було засновано Національну бібліотеку імені Василя Стефаника.

Історія

Оссолінеум у Вроцлаві

У 1817 році граф Йозеф Максиміліан Оссолінський заснував у Львові, в приміщенні колишнього монастиря сестер ордену кармеліток черевичкових приватну бібліотеку, фонди якої налічували книги з колекцій графів Любомирських, Скарбків, Сапег і інших приватних збірок. У 1827 році на основі бібліотеки створено польське науково-дослідницьке товариство «Оссолінеум», або «Інститут Оссолінських». В австро-угорський період товариство стало центром польського наукового життя подібно до українського НТШ.

Під час першої радянської окупації у 1939 році Інститут Оссолінських був закритий. Під час німецької окупації на основі фондів було створено Державну бібліотеку Львова (нім. Staatsbibliothek Lemberg), а частину колекції було перевезено в Краків.

26 червня 1946 “Радянська Україна” опублікувала комюніке уряду УРСР про передачу культурних цінностей польському уряду. У комюніке зазначалося, що уряд УРСР, враховуючи закінчення репатріації польських громадян з території України, ухвалив передати польському народу цінності Львівського книгосховища “Осолінеум”, “Рацлавицьку панораму”, картини видатних художників, численні музейні експонати, цінні рукописи, а також інші художні й історичні пам’ятники польської національної культури, науки і мистецтва. В 1947 році 30% фондів було передано Польській Народній Республіці. 217 тисяч одиниць, які перевозилися, склали два залізничних потяги. В тому ж році 10 тисяч томів передано в Бібліотеку Академії наук СРСР в Москву.

Посилання