Австро-турецька війна (1716—1718): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
правопис
Рядок 13: Рядок 13:


== Передісторія ==
== Передісторія ==
В 1714 році Османська імперія оголосила війну [[Венеціанська республіка|Венеції]]. Однак Венеція прийняла пакт про взаємну оборону з Австрією, яка побоювалася, що після перемоги турки стануть погрожувати її кордонам в Хорватії. Переговори виявились безрезультативними, і в 1716 році [[великий візир]] [[Дамат Сілахдар Алі-паша]] повів армію на [[Белград]], а флот відправився блокувати Корфу.
В 1714 році Османська імперія оголосила війну [[Венеціанська республіка|Венеції]]. Однак Венеція прийняла пакт про взаємну оборону з Австрією, яка побоювалася, що після перемоги турки стануть погрожувати її кордонам в Хорватії. Переговори виявились безрезультативними, і в 1716 році [[великий візир]] [[Дамат Сілахдар Алі-паша]] повів армію на [[Белград]], а флот відправився блокувати [[Корфу]].


== Бойові дії ==
== Бойові дії ==
Турецька мобілізація проходила повільно, тому чисельність військ була недостатнью для війни, і коли 5 серпня 1716 року армії ворожих сторін [[Петроварадинська битва|зійшлись у Петроварадина]], то [[Євгеній Савойський|Євгенію Савойському]] знадобилось всього-навсього 5 годин, щоб повністю розбити турок; великий візир був убитим в бою. Новини про поразку під Петроварадином настільки шокувало турок, що вони зняли облогу з Корфу.
Турецька мобілізація проходила повільно, тому чисельність військ була недостатньою для війни, і коли 5 серпня 1716 року армії ворожих сторін зійшлись біля [[Петроварадинська битва|Петроварадина]], то [[Євгеній Савойський|Євгенію Савойському]] знадобилось всього-навсього 5 годин, щоб повністю розбити турків; великий візир був убитий в бою. Новини про поразку під Петроварадином настільки шокувало турків, що вони зняли облогу з Корфу.


З Петроварадина принц Євгеній пішов на [[Банат]], и після кількох тижнів облоги замок [[Тімішоара]] здався.
З Петроварадина принц Євгеній пішов на [[Банат]], і після кількох тижнів облоги замок [[Тімішоара]] здався.


В 1717 році Євгеній Савойський [[Облога Белграда (1717)|вигнав турок із Белграда]], а потім, рухаючись по долинам балканських річок, продолжив наступ на південь, глибоко увійшовши в территорію Османської імперії.
В 1717 році Євгеній Савойський вигнав турків із [[Облога Белграда (1717)|Белграда]], а потім, рухаючись по долинах балканських річок, продовжив наступ на південь, глибоко увійшовши на територію Османської імперії.


В травні 1718 року великим візирем став [[Невшехірли Дамат Ібрахім-паша]], і османський уряд оголосив про готовність подумати про заключення миру. Переговори проходили в містечку [[Пожаревац]]і на південний схід від Белграду. Посередниками були британські і голландські посли при дворі султана.
В травні 1718 року великим візиром став [[Невшехірли Дамат Ібрахім-паша]], і османський уряд оголосив про готовність подумати про укладення миру. Переговори проходили в містечку [[Пожаревац]]і на південний схід від Белграду. Посередниками були британські і голландські посли при дворі султана.


== Підсумки ==
== Підсумки ==
{{main|Пожаревацький мир}}
{{main|Пожаревацький мир}}
За підсумками війни Австрія залишила за собою Белград і Темешвар, и передвинула свої кордони до [[Ніш]]а.Австрія також розширила доступ торговлі з територіями, які входили в сферу впливу Османської імперії.
За підсумками війни Австрія залишила за собою Белград і Темешвар, і пересунула свої кордони до [[Ніш]]а. Австрія також розширила доступ торгівлі з територіями, які входили в сферу впливу Османської імперії.


== Джерела ==
== Джерела ==
Рядок 34: Рядок 34:
[[Категорія:Війни Османської імперії]]
[[Категорія:Війни Османської імперії]]
[[Категорія:Війни Австрії]]
[[Категорія:Війни Австрії]]
[[Категорія:Війни 18 століття]]

Версія за 11:21, 30 березня 2013

Австро-турецька війна (1716-1718)
Дата: 1716-1718
Місце: Балканський півострів
Результат: Пожаревацький мир
Сторони
Австрійська імперія Османська імперія
Командувачі
Євгеній Савойський Дамат Сілахдар Алі-паша

Австро-турецька війна 1716—1718 років — одна із багатьох війн між Австрією та Османською імперією.

Передісторія

В 1714 році Османська імперія оголосила війну Венеції. Однак Венеція прийняла пакт про взаємну оборону з Австрією, яка побоювалася, що після перемоги турки стануть погрожувати її кордонам в Хорватії. Переговори виявились безрезультативними, і в 1716 році великий візир Дамат Сілахдар Алі-паша повів армію на Белград, а флот відправився блокувати Корфу.

Бойові дії

Турецька мобілізація проходила повільно, тому чисельність військ була недостатньою для війни, і коли 5 серпня 1716 року армії ворожих сторін зійшлись біля Петроварадина, то Євгенію Савойському знадобилось всього-навсього 5 годин, щоб повністю розбити турків; великий візир був убитий в бою. Новини про поразку під Петроварадином настільки шокувало турків, що вони зняли облогу з Корфу.

З Петроварадина принц Євгеній пішов на Банат, і після кількох тижнів облоги замок Тімішоара здався.

В 1717 році Євгеній Савойський вигнав турків із Белграда, а потім, рухаючись по долинах балканських річок, продовжив наступ на південь, глибоко увійшовши на територію Османської імперії.

В травні 1718 року великим візиром став Невшехірли Дамат Ібрахім-паша, і османський уряд оголосив про готовність подумати про укладення миру. Переговори проходили в містечку Пожареваці на південний схід від Белграду. Посередниками були британські і голландські посли при дворі султана.

Підсумки

Докладніше: Пожаревацький мир

За підсумками війни Австрія залишила за собою Белград і Темешвар, і пересунула свої кордони до Ніша. Австрія також розширила доступ торгівлі з територіями, які входили в сферу впливу Османської імперії.

Джерела

  • Финкель К. История Османской империи: Видение Османа. — Москва: АСТ, 2010. ISBN 978-5-17-043651-4