Колхидська низовина: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Нова сторінка: '''Колхидськая низовина''', низовина в Грузії, між берегом Чорного моря на заході, ...
 
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
'''Колхидськая низовина''', низовина в Грузії, між берегом [[Чорне море|Чорного моря]] на заході, горами [[Великий Кавказ|Великого Кавказу]] на північному сході і [[Малий Кавказ|Малим Кавказом]] на півдні.
'''Колхидська низовина''', низовина в Грузії, між берегом [[Чорне море|Чорного моря]] на заході, горами [[Великий Кавказ|Великого Кавказу]] на північному сході і [[Малий Кавказ|Малим Кавказом]] на півдні.


== Загальні відомості ==
== Загальні відомості ==

Версія за 14:31, 26 січня 2008

Колхидська низовина, низовина в Грузії, між берегом Чорного моря на заході, горами Великого Кавказу на північному сході і Малим Кавказом на півдні.

Загальні відомості

Вздовж моря тягнеться від м. Сухумі до м. Кобулеті. На заході ледве підноситься над рівнем моря, у подножжя гір облямована розчленованими терасами заввишки до 100-150 м. К.н. - алювіальна рівнина, що займає западину синклінальної будови; потужність алювія антропогену до 700 м. Є нафтогазові прояви, мінеральні джерела (Цхалтубо). Поверхня К. н. у західній частині ускладнена староріччям, прирусловими валами, невисокими піщаними масивами - лідо; обширні заболочені простори.


Клімат

Клімат субтропічний вологий, з м'якою зимою, невеликими амплітудами температур, рясними осіданнями протягом всього року (в середньому 1500 мм), високою вологістю повітря. Середня температура січня від 4,5°С до 6°С, серпня 23-24°С.


Гідрографія

К. н. перетинається рр. Ріоні, Інгурі тощо. Режим річок паводочний.Поблизу м. Поті біля моря - озеро Палеостомі.


Рослинність

На Заході переважають болотяні ландшафти з осоково-ситниковою, осоково-разнотравною рослинністю, сфагновим покривом і очеретяними чагарниками. Серед боліт значну площу займають вільхові ліси. На підведених околицях поширені дубові, букові, грабові ліси з вічнозеленими чагарниками і ліанами. Суцільно лісиста у минулому, К. н. зайнята переважно посівами зернових (головним чином кукурудзи), садами і плантаціями субтропічних культур.